Felébredt a Pécs és hazavitte a kupát

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 29. 17:00
Fordulatos, nagy izgalmakat hozó finálét követően a MiZo Pécs együttese visszavágott az MKB Sopronnak a bajnokságban elszenvedett két vereségért. Fűzy Ákos tanítványai 61-57-re verte a házigazda sárga-zöldeket a női kosárlabda Magyar Kupa fináléjában. a harmadik helyen a Szeviép Szeged végzett, amely a SEAT Foton Győrt győzte le 89-75-re.


 

NŐI KOSÁRLABDA MAGYAR KUPA, DÖNTŐ:
MKB Euroleasing Sopron - MiZo Pécs 57-61 (19-17, 14-17, 15-14, 9-13)
2000 néző. V: Bodnár, Földházi, Beczur.
MKB: MacLeod 2, Honti 9, Holt 11, Milovanovics 3, HORTI 14. Cs: Horváth Zs. 3/3 Krivacsevics 10, EÖDÖGH 5/3. Vezetőedző: Székely Norbert.
PÉCS: Iványi 7/3,Török, MAZZANTE 11/9, VAJDA 20/12 OHLDE 14. Cs: Ruják 2, Mészáros, Raksányi 2, Krnjics 5, Sarok. Vezetőedző: Fűzy Ákos.

Szenzációs hangulat, telt ház és rengeteg biztonsági ember, megerősített szolgálat várta a csapatokat. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a Pécs-Szeged elődöntő után volt némi csetepaté a pécsiek és a szegedi csapatot buzdító soproni szurkolók között.

A játék szempontjából a finálé előtt az volt a kérdés, vajon hogyan hat Fűzy Ákos tanítványaira a hosszabbításos elődöntő. A sírból visszahozott meccs lelkileg feldobja-e őket vagy a fizikai fáradtság érződik majd rajtuk.

A MiZo mindenesetre sokkal jobban kezdett, mint tette az elődöntőben. Lüktető, óriási iramú játék mellett fej-fej mellett haladtak a felek, miközben az első számú játékvezetőnek, Bodnár Pérternek az első három percben mindkét kispadot fegyelmeznie kellett, jelezvén még egy szó, s kapják a technikai faultot.

A két az Euroliga-All Star gálán Európát győzelemre segítő, s Párizsban egymással jó barátságba került klasszis, Jelena Milovanovics és Vajda Anna ügyesen semlegesítették egymást
.
A szakasz második felében párponttal az MKB vezetett, ám a második negyedben a soproniak egy 7-0-s rohammal jelezték, igényt tartanak a kupára. Rengeteg szabálytalanság tarkította a meccset, többen is harmadik személyijüknél jártak ekkor. Az egyiküknek, Vajdának azonban jót tett a pihenő. Visszatérése után triplájával, majd Iványi Dalma hármasával már fordított is a MiZo.

A második félidőben mintha az öltözőben maradt volna a Sopron, de a Pécs is „csendben maradt”: három percig egy kosár sem esett. Néhány perccel később aztán felpörgött a játék. A pécsiek a labdaeladásokban, a hazaiak pedig a pontszerzésben jeleskedtek. Eördögh Edit révén fordított is az MKB.

Az utolsó részben Vajda kipontozódott, Mazzante révén mégis a Pécs vette át az irányítást és a vezetést is egyben. Hihetetlenül izgalmas utolsó pillanatok következtek, egyszer itt, egyszer ott volt az előny. Tizenhét másodperccel a vége előtt Nicole Ohlde büntetőivel négypontos baranyai vezetést mutatott az eredményjelző. Jelena Milovanovics elrontott triplája után Krivacsevics még bedobott két büntetőt, majd ismét Ohlde következett. A vége 61-57 a Pécsnek, amely teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet.

 


 

EDZŐSZEMMEL:
Székely Norbert: - Fizikailag nem tudtunk az ellenfelünk fölé kerekedni, és a kreativitásunk sem érvényesült, mert a Pécs jó védekezésével megbontotta játékkapcsolatainkat,így megérdemelten nyert.
Fűzy Ákos:- Sikerült megvalósítani elképzeléseinket, az volt a tervünk, hogy végig tapadjunk a Sopronra, hogy a végén egy-két labda döntsön. A záró negyedben taktikai váltásaink is jól ültek.

 

 

NŐI KOSÁRLABDA MAGYAR KUPA, A HARMADIK HELYÉRT:
SEAT Foton Győr -Szeviép Szeged 75-89 (14-20, 18-16, 18-23, 27-32)
400 néző. V: Pálla, Bognár, Tóth K.
GYŐR: Borovicková 2, Fűrész D 2., VIDA 12, Imbergerová, Radunovics 19. Cs:KOVÁCS 20, Keller, Antolovics, Izsák. Vezetőedző: Tapodi Péter.
SZEGED: NÉMETH 15/9, FŰRÉSZ E. 10, Laczi, MASLOWSKI 23/9, Russai 7/3. Cs: ZSERZSERUNOVA 27/6, Puszai 3/3 4/3, Szakács, Vincze, Tóth, Lengyel. Vezetőedző: Donkó Orsolya.


A Pécs elleni mind idegileg, mind fizikailag kimerítő hosszabbításos elődöntőnek, s a megsérült ukrán irányító, Olga Dubravnia elvesztésének nyoma sem volt a szegediek játékán a Győr elleni bronzmeccsen.

A Rába-partiak nem tudtak mit kezdeni a Szeviép védekezésével. A negyed közepére Tapodi Péter csaknem a teljes kezdő ötösét lecserélte. A csereként beállt Kovács erőszakos játékával, büntetőivel az első rész végére közelebb került ellenfeléhez a Győr.

A második szakasz elején közel két percig nem esett kosár, csak „gyilkolták" egymást a felek. A Szeged újra ellépett, de Izsák triplái révén magukra találtak s feljöttek a győriek. A második félidő első felében a szegediek kezdték jobban: öt triplát dobtak, 21 ponttal elléptek a támadásban kapkodó Győr ellen, ám a negyed hajrájában a Foton egy 13-0-s rohammal tíz ponton belülre került.

A befejező negyed elején újra dobott három triplát a Szeged és elhúzott a győriektől, s az előző naptörténtek ismeretben a vártnál jóval biztosabb győzelmet aratva szerezte meg a bronzérmet.

EDZŐSZEMMEL:
Donkó Orsolya: - Már tegnap is győzelmet érdemeltünk volna. Büszke vagyok a csapatomra, hogy volt tartása, és hogy az évad során ötödször is legyőzte a Győrt.
Tapodi Péter: - Azzal, hogy Radunovics még csak lábadozik, éppen az veszett el a játékunkból, ami eddig megvolt, a palánk alatti stabilitás.