Elnöki látogatás az első összetartáson

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 30. 13:19
Előre a benNmaradásért! Adhatná ki a jelszót Mészáros Lajos, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szakmai igazgatója. Nemzeti csapatunk hétfőn megkezdte kőkeménynek ígérkező felkészülését Bükfürdőn az augusztus 5-20. közötti Európa-bajnoki pótselejtezőkre. A tapasztalt szakember honlapunknak elmondta, elszántnak látta a játékosokat az első, közösen eltöltött napon. Mészáros azt is hozzátette, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökének, Berényi Jánosnak a látogatása nagyon fontos volt, hiszen ez is érzékelteti a válogatott mez fontosságát.


„Pozitív tapasztalataim vannak az első napot követően. Fegyelmezetten és jól dolgoztak a srácok. Elszántnak tűnnek és az is nagyon fontos, hogy a rutinosabb játékosok sokat segítettek a fiatalabbaknak” – kezdte beszámolóját Mészáros Lajos.

Ami nehezítheti a következő hetek munkáját, hogy a meghatározó emberek közül a csapatkapitány Németh István és Báder Márton egyelőre csak látogatóba érkezett az első összetartásra. A körmendi illetőségű irányító a szövetségi kapitány szerint rendben lesz, mindössze pár nap plusz pihenőt kapott. A Hemofarm centerével már egészen más a helyzet.

„Marci problémája már más eset. Még nem tudni, hogy egyáltalán csatlakozhat-e majd hozzánk. De őszintén megmondom, most jelenleg nagyobb az esély arra, hogy nem. Persze, van egy szigorúan szakmai határidő, meglátjuk felépül-e addig a már tavaly is sok problémát okozó deréksérüléséből. Fontos láncszeme a válogatottnak, ezért nagyon remélem, hogy nemsokára már velünk lehet” – mondta a 212 centis játékosról Mészáros.

Ami a szakmai stábot illeti. A kapitány a tavalyi stáb szétesése után (Monok Tibor a Kaposvár ügyvezetője lett, Horváth Imrét pedig kinevezték a Szolnok edzőjének) két fiatal, tehetséges szakemberrel kezdte meg a közös munkát. Sabáli Balázs éppen a napokban ígérkezett el az általa már irányított Körmendhez, míg Braniszlav Dzunics a legutóbbi idényben bajnokcsapatot csinált a korábban vergődő Atomerőműből.

„Mindketten feltörekvő, fiatal edzők. Kiugrási, fejlődési lehetőséget kell nekik adni. Én mögöttük állok majd, mint egy szellemi atya. Bane dolga az edzések vezetése, a támadás, védekezés gyakorlása lesz. Ő lesz az, aki majd meccsel az összecsapásokon. Balázs elsősorban az erőnlétért felel és az ellenfelek megfigyelése is a feladatkörébe tartozik majd.”

A válogatott napi két edzéssel készül az augusztusi megmérettetésre. Július 17-18-án pedig két meccset is vívnak Fodor Mártonék a bosnyákokkal. Előbb Zalaegerszegen, majd Bükön. Július 24-26. között pedig a Ratisson Birdland Pannon Kupa keretében találkoznak sorrendben a svédekkel, a finnekkel és a hollandokkal. Az utolsó felkészülési mérkőzésen Párizsban vendégszerepelnek a mieink a gallok legjobbjai ellen. „Nem lesz egy leányálom a felkészülés” – tette hozzá gyorsan Mészáros Lajos.

Külön jó hír, hogy az előbb felsorolt hat találkozóból négyet a Sport Tv is közvetít, így akinek nincs lehetősége az utazásokra, az is figyelemmel követheti nemzeti csapatunk szereplését.

Hétfőn egyébként még az MKOSZ elnökének, Berényi Jánosnak a látogatása is doppingolhatta a játékosokat.

„Nagyon fontos volt, hogy eljött megnézni minket, hiszen ezzel is erősíti a magyar válogatott mez presztízsét, értékét. Fontos azért is, hogy a sportág minden szereplője a magáénak érezze a gárdát és tegyen meg mindent a sikerekért. Az elnök úr egyébként jelezte, a felkészülés során többször is meglátogatja majd a csapatot.”