Elindult! Újra parádéznak a férfiak!

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 29. 21:24
Végre valahára elkezdődött a férfi kosárlabda-bajnokság felsőházának rájátszása. A versengés legfontosabb és egyben legizgalmasabb időszaka. Kiélezett összecsapások, dugig megtelt csarnokok és fantasztikus hangulat. Mindezek várhatják a meccsekre kilátogató érdeklődőket a következő hetekben. Szerdán már meg is estek az első meccsek. A Falco idegenben verte az Albacompot, míg a Pécs és a ZTE hazai pályán, minimális előnnyel nyert. Győzött az Atomerőmű is, Gulyás Róberték azonban jóval magabiztosabban verték a Szolnokot, mint azt várni lehetett.


Időrendi sorrendben haladva, a legelőször befejeződött Atomerőmű-Szolnok mérkőzést kell górcső alá vennünk. Nos, az alapszakasz második helyén végző paksiak az első negyedben még altattak. A tíz pontot szóró Ronnie Ross és a csapatkapitánya, Cziczás László vezetésével az első negyedben elhúztak 25-20-ra a vendégek. A második negyed is eléggé csendesen kezdődött. Ousmane Barro kosara törte meg a hallgatást. A 18. percben Gulyás Róbert zsákolásával már a hazaiak vezettek (32-31). A félidőre meg is maradt az ASE előnye (38-34).

A fordulás után a harmadik negyed közepén Kiss Zsolt egymás után öt pontot szórt és már tizenkettő volt a két együttes között, majd dobott még egy triplát (58-41). Az Atomerőmű nem hagyta már, hogy felzárkózzon az Olaj. Barro ugyan mindig továbblendítette a vendégeket, ám Gulyás zsákolásai és Kiss újabb triplája teljesen feldöntötte a szolnoki esélyeket. A paksiak 86-73-ra nyertek és 1-0-ra vezetnek a párharcban.

Az alapszakaszt nyolcas győzelmi sorozattal záró Zalaegerszeg a Dombóvár ellen kezdte meg a negyeddöntőket. A hazaiak magán a mérkőzésen is jobban kezdtek, ám a vendégek triplaesőt zúdítottak a zalai kosárra. Előbb Ben Adams kettőt, majd a rutinos Bódi Ferenc egyet vágott be és máris a Planet Leasingnél volt az előny. Az első részt Louis Hinnant hármasának köszönhetően mégis a ZTE zárta jobban (28-24). A második negyedben tovább növelte előnyét a kék-fehér alakulat, főként az előbb említett légiós jó játékával.

A 33. percben még tizenegy volt a két csapat között (89-78), ám a következő néhány pillanat a Dombóváré volt. Adams büntetői után három tripla keserített el a hazai nézőket. Sorrendben Adams, Deák Attila és Legrange volt eredményes a vonalon kívülről. Máris 89-89 volt az állás. Észbe kapott a Zalaegerszeg és az utolsó két percben egy rettenetesen izgalmas hajrával megnyerte a mérkőzést 101-99-re.

A bajnokság első felét megnyerő Pécs a Sopront fogadta első rájátszásbeli meccsén. Sztojan Ivkovics fiai nem is okoztak csalódást a szurkolóknak. Az első félidőben még biztosan vezető baranyaiak azért okoztak maguknak néhány „meleg” percet a folytatásban. A vendégek a harmadik negyed derekánál Körtélyesi Gergely triplájával már két pontra zárkóztak fel a pécsiekre, de behozni nem tudták hátrányukat. A sörgyáriak hétpontos hátrányból várhatták az utolsó játékrészt (57-50). A legvégén Vesztergom Zsolt kosara egy pontnyira hozta övéit a hazaiaktól. Hiába…Boldizsár Ferenc a legvégén még eldobott egy távolit, ám kisérlete nem ment be, így maradt a 71-70 a hazaiaknak.

Talán a legizgalmasabb párharcnak ígérkezett a bajnokságot sokáig vezető Albacomp és a címvédő Falco mérkőzése. A szombathelyi gárda rutinos, válogatott játékosai fantasztikus játékával idegenben verte a korábban végső sikerre is esélyesnek vélt fehérváriakat 92-88-ra.

Remekül kezdtek a vendégek, hiszen már a legelején 14-5-re elhúzott a Kálmán László és Horváth Zoltán vezette Falco. Meg is tartotta előnyét a vendégcsapat a negyed végéit (28-31). A hazaiak a folytatásban előbb egyenlítettek Jara Rubin Doyne kosarával, majd Scott Morrison zsákolásával a vezetést is átvette az Alba. A félidő végén még kettővel ment Székesfehérvár – egyik – büszkesége. Andrija Csirics azonban úgy gondolta, kellemesebben pihen a nagyszünetben, ha egalizál (47-47).

A második félidőben elhúzott a Szombathely, Ivan Perincsics triplájával már tíz volt közte (51-61). Végül tizenegy pontos előnnyel mehetett az utolsó részre a Falco.

A záró tíz percben légiósainak köszönhetően felzárkózott az Albacomp, Hanga Ádám kosara után már csak három volt közte (80-83). Sőt! Velibor Radovics pontjaival már partiban volt a Fehérvár (85-85). A végén Kálmán László négy büntetőt is értékesített és végül 92-88-ra nyert. Egyetlen csapatként a negyeddöntőben idegenben…

FÉRFI KOSÁR NB I, RÁJÁTSZÁS:
1-8. HELYÉRT, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK:
Zalakerámia-ZTE KK – Planet Leasing Dombóvár 101–99 (28–24, 25–22, 23–30, 25–23)
Albacomp – Falco KC 88-92 (28-31, 19-16, 10-24, 31-21)
PVSK-Pannonpower – Soproni sÖrdögök 71-70 (22-18, 20-14, 15-18, 14-20)
Atomerőmű SE – Szolnoki Olaj 86-73 (20-25, 18-9, 29-20, 19-19)