Buttás Pál: Az edzők fújják a sípot...

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 13. 15:16
Jelen pillanatban is zajlik a XXXIX. Sió kupa nemzetközi női kosárlabdatorna Szekszárdon. A rendezvényen a honi kosárlabdázás több prominens személyiségével is találkozhatunk. Többek között Buttás Pállal, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége női tagozatának elnökével, aki két mérkőzés közötti szünetben állt a SportHírado.hu rendelkezésére.


 

- Napjainkban a kosárlabdázás egyik legfontosabb kérdése a játékvezetők kilátásba helyezett munkamegtagadása. Mint ismert, a csarnokokban uralkodó légkör, valamint a díjazásuk miatt elégedetlenkednek a „sporik”. Hogyan próbál megoldást találni a szövetség a felmerült problémákra?

- Folyamatosan tárgyalunk a játékvezetők képviselőivel. Megpróbáljuk megtalálni a megoldást a gondokra. Ez nem lesz egyszerű, de bízom a sikeres megegyezésben.

- Amennyiben nem engednek a játékvezetők a követeléseikből, elképzelhetőnek tartja, hogy csússzon a bajnokság rajtja?

- Nem. A bajnokság elindul. Ugyanis a szabályzat egyértelműen rendelkezik arra az esetre, ha nem áll rendelkezésre játékvezető. Tegyük fel, hogy nem vezetik le a kiírt játékvezetők a mérkőzést. Ebben az esetben alacsonyabb besorolású bírókat kér fel a szövetség, hogy ők fújják le a meccset. Amennyiben a játékvezetők közül senki sem hajlandó levezetni a mérkőzést, akkor a csapatok edzőinek kell „a sípot fújniuk”.

- Térjünk rá egy másik témára, a magyar női válogatott szereplésére. Rátgéber László megfiatalított együttese szombat este Horvátországban lép pályára. Nemzeti együttesünk szereplése egyértelműen kellemes meglepetés. De vajon van-e esélyük, hogy egyenes ágon kijussanak az Eb-re?

- Valóban kellemes meglepetés a női válogatott szereplése. Úgy gondolom, hogy fiatal csapatunk mindent megtett, megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön a kvalifikáció. Hogy mennyi esélyünk van rá, hogy legjobb csoportharmadikként elérjük az egyenes ági kvalifikációt? Véleményem szerint, képes a válogatottunk tíz ponttal nyerni Horvátországban. Ha ez összejön, már „csak” a török-olasz mérkőzésnek kell számunkra kedvezően alakulnia. Vagyis reméljük, hogy a törökök megverik az olaszokat.

- Köztudott, hogy életpályája megannyi ponton kötődik Szekszárdhoz, hiszen általános iskolai tanárként is dolgozott a városban. Valamint NB I-es edzői pályafutása alatt a tolnai megyeszékhely gárdáját is trenírozta. Úgy tudom, közel négy évtizede rendszeres résztvevője a Sió kupának.

- Igen. Mindig szívesen térek vissza Szekszárdra. Rengeteg barátom él itt, és megannyi emlék köt a városhoz. Úgy gondolom, hogy mindegyik csapatnak szüksége van a Sió kupához hasonló felkészülési tornákra. Az ilyen tornák jól szolgálják azt a célt, hogy a bajnoki rajtra összeszokjanak a csapatok.