A hatékony zónavédekezés a siker kulcsa

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 10. 07:00
Túlvan első olaszországi edzésén a magyar férfi kosárlabda-válogatott Porto San Giorgióban, ahol a szerdai, sorozatban hatodik Európa-bajnoki selejtezője előestéjén gyakorolt. Az ellenfél a Carlo Recalcati vezette talján együttes, amelyet már egyszer, augusztus végén sikerült óriási meglepetésre megvernünk 68-64-re. Mészáros Lajos szerint a zónavédekezés és a rotálás lehet a kulcs a győzelemhez. Utóbbi a sok sérülés miatt is fontos, így a játékosok jobban regenerálódhatnak meccs közben.


 

FÉRFI KOSÁRLABDA EB-SELEJTEZŐ
A csoport:
OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG
Porto San Giorgio, szerda, 20:00

 

Az első gyakorláson a kötelező bemelegítés és egy kis dobóedzés után a zónavédekezést gyakoroltatta a csapattal a Mészáros Lajos vezette edzői stáb. A már harmadik kapitányi korszakát élő, ezúttal szakmai igazgatónak kinevezett tapasztalt tréner szerint ez lehet az egyik legfontosabb momentuma az összecsapásnak.


- Mivel lehet majd az első találkozón remeklő Amorosót és Poétát kikapcsolni a játékból?

- Az egyik legfontosabb kérdés a kulcsemberek semlegesítése – felelte rögtön a SportHirado.hu kérdésére Mészáros Lajos. - A bolgárok ellen például már remekül sikerült ez, hiszen Jaabernek csak momentumai voltak ellenünk. A lényeg, hogy javult a zónavédekezésünk, és ez lényeges, mert a miénket ráállítva az olaszok hasonló felfogású védelmére hatékonyabbá tehetjük a csapatot.

- A sorozat legtöbb meccsén mindig akadt egy olyan negyed, amelyben tulajdonképpen összezuhant a csapat. Hogy lehet ezt elkerülni?

- Ez mentális kérdés, sajnos tendencia lett belőle. Általában ez a rossz negyed a második tíz perc. Ennek az lehet az oka, hogy nem tudunk megfelelően ráhangolódni a szünet után következő játékrészre. A meccseket általában jól kezdjük, és a nagyszünet után jön el a fordulópont. A csapatmegbeszélésen természetesen helyre tesszük ezt a kérdést, de külön nem készülünk erre.

- Mivel tudják kompenzálni a sérülések miatt röviddé vált kispadot?

- Elsősorban a bátor rotációval, hogy a kulcsemberek megfelelően kipihenhessék magukat, és azzal, hogy reményeink szerint, aki beszáll a játékba, az mindig hozzá tudjon tenni valamit a teljesítményével.


Ahogy már korábban tudni lehetett, a magyar válogatott kerete ezúttal csak tíz főből áll, hiszen a korábbi kimaradók után az irányító Simon Balázs ujjsérülést szenvedett, így már ő sem állhat Mészáros Lajos rendelkezésére a selejtezők befejezéséig.


Természetesen ahhoz, hogy jó eredményt tudjon elérni nemzeti csapatunk az olaszok ellen, nemcsak a rutinos, sok csatát megélt játékosoknak kell hozniuk magukat, hanem a fiatalabb generáció tagjainak is kell valami pluszt adni a csapatjátékhoz, amivel hozzásegíthetik az együttest a biztos bennmaradáshoz.