Contador történelmi diadal kapujában

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 20. 17:52
Levi Leipheimer (Astana) 33:05 perces idővel megnyerte a spanyol kerékpáros körverseny 20. szakaszát a La Granja és Alto de Navacerreda közötti hegyi időfutamot. A második helyen csapattársa Alberto Contador zárt, aki gyakorlatilag bebiztosította győzelmét az idei Vueltán. A spanyol ezzel az ötödik kerékpáros lehet, aki mindhárom nagy körversenyen az első helyen zár.


Az utolsó előtti felvonásához érkezett a 63. Vuelta, az élmezőny számára szombaton nyílt utoljára lehetőség egy dobogós helyezés elcsípésére. Alberto Contador aranyszínű trikója drámai eseményektől eltekintve nem foroghatott veszélyben, 1:17 perces előnnyel állt Levi Leipheimer előtt, amely ugyan nem életbiztosítás, ám a csapatutasítás a spanyolnak kedvezett.

 

A valós küzdelem a harmadik helyen álló Carlos Sastre pozíciójáért folyt, Ezequiel Mosquera, Peter Gesink és Alejandro Valverde egyaránt a Tour de France győztesének helyére pályázott, igaz csekély eséllyel.

 

Érdekes szakasz elé tekintett a mezőny, hiszen hegyi időfutam várt a kerekesekre. Ugyanakkor az útvonal első fele gyakorlatilag síknak tekinthető, ám a 17,1 kilométeres táv második felében igazi emelkedő borzolta a kedélyeket, 1190-ről egészen Alto de Navacerrada 1870 méteres csúcsáig küzdötték fel magukat a versenyzők.

 

Eleinte a francia Kern diktálta a tempót, 36 percen kivüli idővel, ám hamarosan lényegesen lefaragták a legjobb eredményt a célba érkező kerekesek. Előbb Jevgenyij Petrov, majd Ruben Perez Moreno futott kitűnő eredményt, ám az esélyesek ekkor még csak a bemelegítéssel voltak elfoglalva.

 

Ekkor két hegyre is jól mászó, jó időfutammenő indult, David Moncutie és Marzio Brushegin, nem sokkal később már az ő nevüket olvashattuk az eredményjelző első két helyén. Közben már megkezdték az emelkedőt az összetettben élenállók, így Valverde, Gesink, Sastre illetve az astanás duó, Contador és Leipheimer.

 

Valverde gyilkos tempóban kezdett, vezetett az első időmérőnél, majd 38 másopercet faragva az addigi legjobb eredményből, az élre állt 33:37 perccel, ám Sastre megelőzéséhez ennél is többre lett volna szüksége.

 

Hiába száguldott a spanyol, Leipheimer még nála is gyorsabb volt, a táv második felében ellenállhatatlanul tekert és mindenki legnagyobb elképedésére 33:06 perces idővel átvette a vezetést, már csak Contador volt a pályán.

 

Eleinte izgulhattak a spanyol szurkolói, hiszen a 12 kilométeres mérőpontnál már fél perccel elmaradt csapattársa mögött, ám aggodalomra semmi okuk nem volt, végül a második helyen, Valverdével azonos eredménnyel (31 mp-es hátránnyal) haladt át a célvonalon.

 

A csatát így az amerikai nyerte, a háborút ugyanakkor Contador, aki történelmi győzelem kapujában áll, a verseny érdemi része ezzel ugyanis lezárult. Vasárnap csakúgy, mint a háromhetes körversenyek során mindig már elsősorban az ünneplésről szól, semmi sem veszélyezteti a spanyol astanás helyezését.

 

Contador ezzel mindössze az ötödik ember lehet a kerékpársport történetében, aki mindhárom körversenyen ellenfél nélkül marad. A 2007-es évben megnyerte a Tour de France-t, tavasszal a Giro d'Italián diadalmaskodott, vasárnap pedig a Vueltán győzhet. 

 

Erre a bravúrra eddig csak olyan legendák voltak képesek, mint Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Felice Gimondi és Eddy Merckx.

 

A 20. SZAKASZ VÉGEREDMÉNYE:
1. Levi LEIPHEIMER Egyesült Államok AST 33:06 perc
2. Alberto CONTADOR Spanyolország AST 31 mp.h.
3. Alejandro VALVERDE Spanyolország GCE 31 mp.h.
4. Carlos SASTRE Spanyolország CSC 1:02 p.h.
5. David MONCOUTIE Franciaország COF 1:09 p.h.
6. Ezequiel MOSQUERA Spanyolország XAG 1:15 p.h.
7. Joaquín RODRÍGUEZ Spanyolország GCE 1:16 p.h.
8. Marzio BRUSEGHIN Olaszország LAM 1:31 p.h.
9. Robert GESINK Hollandia RAB 1:37 p.h.
10. Andreas KLÖDEN Németország AST 1:57 p.h.

 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA A 20. SZAKASZ UTÁN:
1. Alberto CONTADOR Spanyolország AST 77:55:29 óra
2. Levi LEIPHEIMER Egyesült Államok AST 46 mp.h.
3. Carlos SASTRE Spanyolország CSC 4:12 p.h.
4. Ezequiel MOSQUERA Spanyolország XAG 5:19 p.h.
5. Alejandro VALVERDE Spanyolország GCE 6:00 p.h.
6. Joaquín RODRÍGUEZ Spanyolország GCE 6:50 p.h.
7. Robert GESINK Hollandia RAB 6:55 p.h.
8. David MONCOUTIE Franciaország COF 10:10 p.h.
9. Egoi MARTÍNEZ Spanyolország EUS 10:57 p.h.
10. Marzio BRUSEGHIN Olaszország LAM 11:56 p.h.