Tokaji Viktor: Nem voltunk egységesek

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 2. 08:10
„Egyszerűen szétesett a játékunk, majd szétestünk mi magunk is. Nem tudom, hogy mitől, nem tudok magyarázattal szolgálni. És nem tudom megtalálni azt a momentumot sem, amely a fordulópontot jelentette. Sok apró dologból tevődött össze, aztán egyszer csak benne voltunk és már nem találtuk magunkat a jégen” – mondta az osztrákok elleni hatgólos vereséget követően csapatunk alapembere, Tokaji Viktor. Együttesünk az alsóházi rájátszás első fordulójában rögtön vereséggel nyitott, ami alaposan lecsökkentette bennmaradási esélyeit. Csapatunk Ausztria ellen nyomaiban sem emlékeztetett arra az egységes gárdára, amely a csoportkörben méltán keltett elismerést.


- A csoportkörben három ötös érdemjegyet érdemeltek ki mentalitásukkal, hozzáállásukkal, függetlenül az eredménytől. Hányasra értékeli a pénteki teljesítményüket?


- Kettesre – nyilatkozta határozottan Tokaji Viktor a sporthirado.hu-nak.


- Emlékszik arra, hogy a válogatott az elmúlt években hasonlóan gyengén teljesített?


- Nem. Talán voltak olykor harmadaink, rosszabb periódusaink, de így az egész meccset nézve szerintem biztosan nem volt ilyen gyenge produkciónk.


- Mi lehetett ennek a látványosan gyengébb teljesítménynek az oka?


- Hiába a két napos pihenő, már reggel, felkelésnél és a délelőtti edzésen éreztem, hogy nincs minden rendben. Enervált, fáradt voltam. De ezzel nem csak egyedül én voltam így a csapatban, többen panaszkodtak valami hasonlóra.


- Lehet, hogy ilyen szempontból nem jött jól a két napos szünet? Azelőtt a csoportkörben jól pörögtek, ezúttal viszont messze elmaradtak önmaguktól.


- Szerintem kifejezetten járt nekünk a szünet. Közel járunk a szezonban a kilencven mérkőzéshez, legalábbis mi, fehérváriak, ami iszonyatosan sok. Én most az osztrákok elleni mérkőzés után speciel lépni sem tudok. Az is kisebbfajta csoda, hogy egyáltalán most ide feljöttem a kijáratig.

$$jatekos$$

- Érdekes, amit a fáradtságról mond, hiszen az osztrák együttes nagyobb része szintén az EBEL-ben edződik. Ők nem tűntek olyan nagyon fáradtnak.


- Biztos mások az alapjaik, nem tudom. És vegyük figyelembe azt is, hogy nálunk két sor viszi el a terhek javát, az ellenfelinknél ennél több és jobb sort tudnak kiállítani és akkor ott vannak még az extraklasszisok, mint a kanadaiak. Abban biztos vagyok, bennem semmi erő nem maradt. Ennyi. Ennél többet ma nem tudtam kihozni magamból, ilyen szempontból nem maradt bennem szikrányi hiányérzet. Valószínű ennyit tudok, a képességeim erre hivatottak, nem többre. Más kérdés, hogy egyáltalán itt lehetek egy A-csoportos vb-n. Köszönhetően ugye annak, mert Magyarországon születtem és ott lett belőlem jégkorongozó. Egy finn csapatnak, hogy olyan nagyot ne is mondjak, még a közelébe sem kerülhetnék ilyen adottságokkal.


- Hol dőlt el az osztrákok elleni mérkőzés? Fáradtság ide vagy oda, az első harmadban nem volt látványos a visszaesés, igaz, a támadójáték és a fórok kihasználása akkor és az után is erősen akadozott.


- Egyszerűen szétesett a játékunk, majd szétestünk mi magunk is. Nem tudom, hogy mitől, nem tudok magyarázattal szolgálni. És nem tudom megtalálni azt a momentumot sem, amely a fordulópontot jelentette. Sok apró dologból tevődött össze, aztán egyszer csak benne voltunk és már nem találtuk magunkat a jégen. Ez elsősorban fejben dőlt el, és csak másodsorban fizikum kérdése.


- A magyar csapat eredményeit a szervezett védőjátékának és az abból induló kontráknak köszönhetően érte el. Miért nem működött most a védelem sem?


- Taktikánkat a védekezésre építjük, ezúttal is azt tettük, de egygólos hátrányból beleálltunk egy támadójátékba. Kivont karddal a kezünkben rohamoztunk, aztán sajnos úgy maradtunk. És ez a játék nyomot hagyott abban az egységességben, ami jellemző volt ránk. Ezúttal nem állt össze a sok kicsi egy nagy egységgé.


- Ritkán látni önt egy mérkőzésen háromszor a büntetőpadon, Ausztria ellen ez a rendhagyó eset is megtörtént. Volt ennek különösebb oka?


- Az utolsó szerintem nem ért kiállítást, a másik kettő is inkább csak olyan volt, hogy adható. Nem tudom, a meccs hozta így, nem voltam ideges és durvának sem éreztem a játékomat.


- Sorra kaptuk az emberelőnyöket, de egymás után hagytuk kihasználatlanul a lehetőségeket. Ennek mi volt az oka?


- Már kapkodtunk, görcsösek voltunk, semmi nem sikerült. Rengeteg technikai hibával játszottunk, gyakran a harmadba nem tudtunk bemenni és felállni, nemhogy nyomást gyakoroljunk az osztrákokra.


- A magyar csapatnak akkor most van létjogosultsága az elitmezőnyre vagy sem? Mert amit a csoportkörben mutatott, az akár egy kis rutinnal elég is lehetne, amit viszont Ausztria ellen, az valószínű még a második vonalban is csak az éremszerzéshez, a középszerűséghez elég, feljutáshoz biztos nem.


- Ami a lelkesedésünket és az alázatunkat illeti, független a pénteki hatgólos vereségtől, az mindenképpen érdemes az A-csoportra. Mivel csapatunknak mindig is ezek a dolgok voltak az erősségei, egyebet, mondjuk a tudásunkat, képességeinket most nem is minősíteném az elithez képest.

A VB SZOMBATI PROGRAMJA, KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ:
E-CSOPORT (BERN):
  • Franciaország-Lettország 16:15
  • Oroszország-Egyesült Államok 20:15
F-CSOPORT (ZÜRICH-KLOTEN):
  • Csehország-Szlovákia 16:15
  • Finnország-Fehéroroszország 20:15