Kangyal: Vannak nehéz pillanatok is

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 3. 08:00
„Meglátjuk. Egyelőre nincs semmilyen határozott elképzelésem a jövőt illetően. Úgy vagyok vele, hogy amíg lehet, ennek a csapatnak együtt kell maradnia” – nyilatkozta jégkorong-válogatottunk csapatkapitánya, Kangyal Balázs arra a kérdésre, hogy befolyásolja-e játékos-pályafutásának jövőbeni alakulását az, milyen eredményt ér el csapatunk a Svájcban zajló világbajnokságon. Együttesünk vasárnap délidőben, egészen pontosan 12:15-kor lép jégre Dánia ellen az alsóházi rájátszás második fordulójában. Amennyiben csapatunk azon a találkozón is vereséget szenved, mindenfajta esélyét elveszíti a bent martadásra.


Fotó: Pallay Péter

Csapatunk szombaton kora délután, még az aznapi dupla mérkőzések előtt újabb tréninggel hangolódott a folytatásra, bár a hangulat közel sem volt olyan oldott, mint az Ausztria elleni súlyos vereséget megelőzően. Az a találkozó még mindig ott van a játékosokban, ott van a fejekben, nehezen emésztik a számukra is érthetetlen eredményt, de még inkább teljesítményt.

- Kanyarodjunk vissza a pénteki mérkőzésre: ez a gyakorlatilag velünk egy szinten lévő osztrák válogatott, amely szintén újonc az idei vb-n, miért volt a játék minden elemében, mint a magyar együttes?

Pallay Péter
Kangyal Balázs (jobb oldalon) szerint együtt kellene még tartani a csapatot Fotó: Pallay Péter


- Nekik azért van egy nagyon jó első soruk, amely kiváló játékosokból áll, összeszokottak is, jó formában vannak és ezen a találkozón minden összejött nekik – mondta a sporthirado.hu-nak Kangyal Balázs, a magyar együttes csapatkapitánya. – Kihasználták a fórjaikat, mi nagyon rosszul játszottunk emberelőnyben is. Valahogy az egész mérkőzésen mindig, mindenben le voltunk maradva egy ütemmel.


- Talán a választ is tudja a miértre?


- Igazából nem, csak annyit: pénteken ők voltak a jobbak. Még ezzel a hat góllal is. Nincs mese, fejet kellett hajtanunk előttük.

$$jatekos$$

- Mennyi esélye maradt csapatunknak a bent maradás kivívására? Ami ugye eleve bravúrszámba ment volna, most viszont egyenesen a csoda kategóriába tehetnénk…


- Azért én még nem temetem a csapatot. Korábban egyenlő esélyt adtam a dán, az osztrák és a magyar csapatnak is a bent maradás kivívására. A vereségünk után ez annyit módosult, hogy nekünk immár csak 25 százalékot adok, az első fordulóban meccset nyerő dánoknak és osztrákok között kell elosztani a fennmaradó 75 százalékot.


- Vasárnapi ellenfelünk, a dánok viszont erősebbnek tetszenek még ennél az osztrák csapatnál is. Nem így véli?


- Valóban, a dánok éveken keresztül folyamatosan tagjai az A-csoportnak, papíron egyértelműen erősebbek, mint mi, vagy akár az osztrákok. De mondhatnám azokat a németeket is, akiket 3-1-re vertek, úgyszintén pénteken.

Pallay Péter
Pat Cortina: milyen taktikát választ a hadvezér a folytatásra Fotó: Pallay Péter

 


- Miben bízhatunk a magyar csapat pénteki teljesítménye láttán?


- Mindenkinek, így minden csapat életében vannak nehezebb és könnyebb pillanatok. Nekünk pénteken a nehezebb volt soron, teszem hozzá három jól sikerült mérkőzés után. Viszont ezek is mi vagyunk, ezt el kell fogadni. Bizonyítottunk már magunknak, de országnak éppen elégszer, hogy egy rossz meccs ne feledtesse azt a sok sikert, örömet, amit korábban okoztunk. Akár már itt a svájci vb-n is a csoportkörben. És ne felejtsük el, olyanokkal méretjük itt meg magunkat és hasonlítgatunk, vonunk párhuzamokat, akik megütik az NHL-s szintet, ha éppen nem onnét érkeztek egyenesen. Legalábbis a húzóemberek még az alsóházban is megütik azt az igen magas mércét.


- A csoportkör tisztes helytállása után elképzelhető, hogy a fáradni látszó magyar csapatnál immár kiütközik az osztálykülönbség?


- Ha a bent maradást nem is sikerül kiharcolnunk, a hátralévő két mérkőzésen, a dánok és a németek ellen szeretnénk bizonyítani, hogy nem vagyunk méltatlanok arra, hogy itt vagyunk, itt lehettünk. Szeretnénk ismét azt a képet adni magunkról, amelyet korábban is megtettünk.

 

Pallay Péter
Szélig Viktor gondolkodik Fotó: Pallay Péter


- Árulja el, befolyásolja-e játékos-pályafutásának jövőbeni alakulását az, milyen eredményt ér el csapatunk Svájcban? Korábban már többször felröppent a hír, hogy a visszavonuláson gondolkodik, válogatottunknál pedig lassan elkerülhetetlen a generációváltás.


- Meglátjuk. Egyelőre nincs semmilyen határozott elképzelésem a jövőt illetően. Úgy vagyok vele, hogy amíg lehet, ennek a csapatnak együtt kell maradnia.

A VB VASÁRNAPI PROGRAMJA:
ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS, 2. FORDULÓ:
  • Németország-Ausztria 12:15 (Bern)
  • Magyarország-Dánia 12:15 (Zürich)
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. ÉS 3. FORDULÓ:
E-CSOPORT (BERN):
  • Svájc-Svédország 16:15
  • Lettország-Oroszország 20:15
F-CSOPORT (ZÜRICH-KLOTEN):
  • Norvégia-Kanada 16:15
  • Fehéroroszország-Csehország 20:15