Cortina: Meg kell tanulni, nincs nyugi

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 27. 12:42
Nem hibáztatja a magyar kapitány a Benk Andrásnak súlyos sérülést okozó kanadai játékost, inkább azt mondja, az esetnek tanulsággal kell szolgálnia. A találkozót követő sajtótájékoztatón arról is beszélt Pat Cortina, hogy az eredmény és a nagy különbség miatt sem csalódott, az csupán a realitásokat tükrözte. Vasárnap este a magyar jégkorong-válogatott kilencgólos vereséget szenvedett Kanadától a svájci világbajnokság csoportkörének második fordulójában.


A vasárnap esti találkozóval és ez eredménnyel kapcsolatban Pat Cortina nem érzett csalódást, mint mondta: a kilencgólos különbség a realitásokat mutatta. Az viszont szomorú, hogy a durva, európai szemmel nézve szokatlanul kemény ütközéstől kulcscsonttörést szenvedett Benk András számára idejekorán ért véget a vb. A fehérvári támadót hétfőn kórházba szállították, ahol a röntgen után meg is műtötték. A kórházat kedden hagyhatja el, a szövetségi kapitány a későbbiekben dönti el, hogy kit hív majd be a helyére. A Benket elgázoló, a mérkőzésen azonnal a végleges kiállítás sorsára jutó Scottie Upshall automatikusan kihagyni kényszerül csapata utolsó, Szlovákia elleni csoportmérkőzését is.

„Gratulálok és egyben sok szerencsét kívánok a folytatásra a kanadai válogatottnak – kezdte mérkőzés utáni értékelését Pat Cortina. – Nehéz mérkőzés volt, de ezt is vártuk, amely végül megmutatta a valós különbségeket. Úgy gondolom, amit lehetett, kihoztunk magunkból és ezt a közönségünk is elismerte. A játék minden elemében nagy a lemaradásunk a kanadai csapathoz, a játékosaihoz képest, lehetetlen mindben felvenni a versenyt, a különbségek kiütköztek.”

„A kanadai játékosok erősebbek, gyorsabbak voltak, ezt a sebességet a mi játékosaink nem tudták lekövetni. Benk Andris súlyos sérülése sajnálatos, de az biztos számára is tanulsággal szolgál. Ez a jégkorong, egy ilyen ütközés benne van a játékban. A magyar játékosok hajlamosak addig koncentrálni, amíg megjátsszák korongot, de utána nem figyelnek, nyugi van. A jégkorongban viszont nincs nyugi, ilyenkor fel kell készülni az ütközésre. Ehhez nem vagyunk hozzászokva. A kanadai csapat jelentős súlyelőnyben is volt, Vaszjunyin például hetven kilogramm, hogy várhatjuk el, hogy ő majd ütközik, de említhetnék másokat is a csapatból. Viszont nem nagy a választék, azok a legjobbak, akik most itt vannak.”

$$jatekos$$

„Azt tudtuk, nekünk nem Szlovákia, vagy legfőképpen nem Kanada ellen kell pontokat gyűjtenünk, az erőviszonyok ismeretében csak a folytatásban vannak reális esélyünk a pontszerzésre, ott tudjuk bebiztosítani A-csoportos tagságunkat. Lelkes közönségünkre akkor is nagy szükségünk lesz, számítunk rá, hogy kitartanak mellettünk.”

„Nagyon készültünk a találkozóra, csapatom végig koncentráltan és gólratörően játszott, beszorítottuk ellenfelünket és gyorsaságunkból adódóan aztán nagykülönbségű győzelmet arattunk” – mondta Lindy Ruff, a kanadaiak szövetségi kapitánya a mérkőzésről.

Az a furcsa helyzet ált elő a vasárnapi esti találkozót követően, hogy nem elsősorban a kiütéses győzelmet arató, vb-címre is esélyes válogatott kapitányát, Lindy Ruffra voltak kíváncsiak a sajtótájékoztatón megjelenő újságírók, hanem Pat Cortinára. És nemcsak a magyarok részéről jött ez a megnyilvánulás, hanem a külföldi kollégáktól is. Kérdezte őt svájci, német, olasz újságíró, hiába a vereség, a magyar csapat jelenléte, szurkolói által történő megtámogatása még nemzetközi szinten is felkeltette az érdeklődést. A hivatalos mérkőzésekről történő diplomatikus mondatokat követően a kanadai kapitányt senki nem kérdezte külön, így ő azonnal távozott. Nem úgy Pat Cortina, aki köré vagy tucatnyi újságíró csoportosult, amíg a csapatot közben a csarnok túlvégében visszatapsolta a magyar tábor.

A magyarok szövetségi kapitányának természetesen szinte Ádámtól és Évától kellett kezdeni a külföldieknek. Cortina beszélt az elmúlt évek rohamléptékű fejlődéséről, hogy hazánkban elsőszámú sportág ugyan a labdarúgás, de egyben hokiország is szeretnénk lenni. Ennek érdekében a válogatott éveken keresztül egyre erősebb ellenfelekkel mérette meg magát, tulajdonképpen az elitből is szinte mindenkivel meccsültünk már és bár a távolság jelenleg még nagy, csak ez lehet az előrelépés záloga.

A kapitányt kérdezték a magyar szurkolókról is, de ő elárulta, számára ez nem jelent akkor szenzációt, hiszen otthon is gyakran előfordul, hogy nyolcezer fanatikus drukker előtt kell jégre lépnie a csapatnak. Az viszont számára is örömteli, hogy közülük Svájcba is ilyen sokan elkísérték a csapatot. Itt jegyeznénk meg, hogy még a pénteki találkozót követően mindehhez annyit fűzött hozzá kiegészítésképpen: egy nagyon kevéssel több volt ez a magyar tábor, mint aminek kellett volna. Értve ezalatt burkoltan azt a tucatnyi embert, aki a hokiszurkolók sportszerűségét feledve általános megdöbbenést keltettek viselkedésükkel.

Cortina ezen kívül megemlítette még a magyar szövetség áldozatokkal járó nagy munkáját, a válogatott menedzselését, valamint az utánpótlás felzárkóztatását illetően. Utóbbival kapcsolatban célzott is arra, hogy a következő generációk a maiaknál is jobb képzésben részesültek. Természetesen szóba került a magyarországi vb-rendezés is, amelyre már negyedszer pályázik hazánk és amelyik az előrelépés következő nagy záloga lehetne.

A VB HÉTFŐI PROGRAMJA, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ:
C-CSOPORT (BERN):
  • Egyesült Államok-Ausztria 16:15
  • Lettország-Svédország 20:15
D-CSOPORT (ZÜRICH):
  • Csehország-Norvégia 16:15
  • Finnország-Dánia 20:15