Rigai fül, orr, gégészeti szakrendelés

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 7. 16:10
A lettek és az olaszok elleni vereség után Pat Cortinának a szombati napon lehetősége adódott arra, hogy testben és lélekben rendezze a sorokat Rigában, ahol a magyar jégkorong-válogatott olimpiai selejtezőn szerepel. Együttesünk szövetségi kapitánya szombaton edzést vezényelt, előtte azonban azon véleményének adott hangot: ez bizony még nem A csoportos szint.


A szerdai, hosszú, így fárasztó utazás után csütörtökön máris a rigai torna nagy favoritjával, a házigazda lettekkel kellett szembenéznünk. A vezetést megszereztük és a záró harmad előtt tisztes vereségnek néztünk elébe, a vége közte négy lett. Másnap kora délután aztán az olaszok is állva hagytak minket: kivédekezett kettős hátrányunkat követően egy percen belül kétszer is megadásra késztették Szuper Leventét. A magyar csapatban pedig nem volt annyi lelki, de még inkább fizikai tartalék, hogy felvette volna a versenyt a taktikus ellenféllel.


A szombati edzés előtt Cortina beszédet tartott a magyar csapat öltözőjében, amelynek rövid és velős konklúziója az volt: ez bizony még nem volt A-csoportos szintű munka. Persze, a vereségekre kifogást, okot mindig lehet találni, de azokra utólag már senki nem kíváncsi. Most a kapaszkodót a rövid felkészülés és a hosszú utazás, a nem túl ideális beosztás jelentette – esti meccs után másnap délután már jégen voltunk –, de ez együttvéve sem mentesít arról, hogy a két meccs egyikén sem harcolt, izzott, harapott kellő és várt intenzitással a magyar válogatott. Hoztuk a kötelezőt, de azon a szinten, ahol most mi járunk, oda önmagában véve ez már kevés.


Csapatunk legbiztosabb pontja a számtalan bravúrt bemutató, mindkét mérkőzésen átlag felettit nyújtó Szuper Levente volt, ám kezdőkapusunk helyett az olaszok elleni utolsó harmadban csereként beállva már Hetényi Zoltán is lehetőséget kapott. Nagy valószínűség szerint a számunkra tétnélküli vasárnapi találkozóra már harmadik kapusunk, Budai Krisztián is beöltözik, aztán majd a kapitány eldönti, milyen leosztásban szavaz bizalmat játékosainak.


A fizikai fáradtság mellett két játékosunk kisebb sérülést is szenvedett. A lettek ellen Szélig Viktor orrára kapott egy kapásból meglőtt, jégről felpattanó korongot, míg az olaszok ellen Sofron István volt kénytelen idő előtt elhagyni a küzdőteret.


Szélig orra erősen vérzett ugyan, de a hajrára már visszajött, a vérzés elállt, a bekk törés nélkül megúszta a dolgot. Sofron nem volt ennyire szerencsés: a fiatal fehérvári támadónak egy korcsolya csúnyán elvágta a fülét, illetve felsértette a fejbőrét.

Utóbbit dr. Majzik Ernő, csapatunk orvosa hozta helyre: a fület átlyukasztó, fülkagylót is felsértő, a fül mögötti koponyarészen három centiméteres nyomot hagyó sebet több öltéssel varrta össze. Sofron azonban játékra kész, már a szombati edzésen is jégen volt társaival.


A doktor úr sebészeti beavatkozására nem volt szükség, viszont egy fül, orr, gégészeti szakrendelést már megnyitott: előbbi kettőn már túljutott, utóbbitól nagyon szívesen eltekintene.


Legjobbjaink szombaton még a magyar nagykövetségen tették tiszteletüket, majd vasárnap tartásukról tehetnek tanúbizonyságot az ukránok ellen, akik alighanem elégtételt akarnak venni a szapporói vereségért.


Az ukrán válogatott ezúttal is a Szokol Kijev csapatára épül, és valószínű Ladányi Balázsra készül leginkább, aki pontokban gazdag pályafutása során egy góllal és három assziszttal jeleskedett eddig Rigában. Sortársai közül Vas Márton 1+1-nél, Vas János egy gólpassznál tart. Sille Tamás három találat előkészítésében jeleskedett, Svasznek Bence két gólt írhatott fel magának. Az Ocsaky Gábor-Palkovics Krisztián duó erejéből eddig mezőnymunkára és helyzetekre futotta, miként a harmadik és a negyedik, fiatal és vegyes sortól.

Ausztria ellen aratott egygólos győzelmével a hazai pályán szereplő német válogatott már a második mérkőzést követően igazolta a papírformát és újabb sikerével megszerezte az olimpiai kvótát jelentő csoportelsőséget, függetlenül a záró napi eredményektől.

A lettekhez és a németekhez hasonlóan a harmadik torna rendezői, a norvégok is begyűjtötték a második sikerüket: a kazahok egygólos legyőzését követően szombaton a franciákat verték minimális különbséggel. A németek biztos továbbjutása mellett a lettek és a norvégok csak vasárnap nyugudhatnak meg, de a pezsgőt azért már ők is behűthetik. Legfeljebb nem ők isszák meg, a letteknek viszont kevesebb izgulnivalójuk van arra, hogy szomjasak maradnak.


OLIMPIAI SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ:
E CSOPORT (HANNOVER):
  • Szlovénia - Japán 4-5 (2-1, 2-1, 0-2, 0-0, 0-1)-büntetőkkel
  • Ausztria - Németország 1-2 (0-0, 1-2, 0-0)
G CSOPORT (OSLO):
  • Dánia - Kazahsztán 3-2 (1-1, 1-0, 1-1)
  • Franciaország - Norvégia 2-3 (0-1, 1-2, 1-0)