Kovalcsik: Rigában megérezzük a vb ízét

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 3. 09:24
A hét második felében olimpiai selejtezőt játszik Rigában a magyar férfi jégkorong-válogatott. Pat Cortina együttesének a házigazdák mellett az olasz és az ukrán csapattal is farkasszemet kell néznie. A héten erről formált véleményt a SportHíradó.hu sportági szakértője, Kovalcsik Péter.


FOTÓGALÉRIA A VÁLOGATOTT HÉTFŐI EDZÉSÉRŐL

„Az utóbbi években a Divíziós I-es és a többi nemzetközi tornára is két kapussal utaztunk, Rigába viszont három hálóőrt is elvisz a kapitány, ami a világbajnokság közeledtével indokolt. Oda már nem lehet két kapussal kimenni. Budai Krisztiánnak esélyt ad szerintem Pat Cortina azzal, hogy megversenyezteti Hetényi Zolival, akivel az ősszel nem volt elégedett. Én ennek ellenére azt mondom, Hetényi Zoli minden szempontból kiváló képességekkel és adottságokkal rendelkező kapus, övé a jövő. Most viszont mindenkinek jót tesz, nemcsak nekik, hanem Szuper Leventének is, hogy ilyen erős a versenyhelyzet házon belül a posztért. A szűkített keret igen erősnek és az utóbbi években látottakhoz képest összeszokottnak tűnik, ebből már nagyon nehéz lesz Pat Cortinának megtalálnia azt az egy-egy védőt és csatárt, akit itthon kell hagyni. Bár Peterdi Imre kiesésével valamelyest könnyebb lett a helyzete. Én a rutinos játékosokra gondolok, mint utazók, de bárhogy is döntsön a kapitány, nem szabad megkérdőjeleznünk a választását. Egyszerűen nem lehet okosnak lenni és igazságos döntést hozni, neki még is meg kell tennie. Nem irigylem érte, ezért nem.”

„Nagyon sajnálom, hogy munkahelyi elfoglaltságom miatt ezúttal nem tarthatok a csapattal és szurkolhatok a fiúknak a helyszínen. Csodát mondjuk esetemben akkor sem vártam volna, hiszen a feladat, ami előtt állnak, roppant nehéz, szinte teljesíthetetlen. A csoportból csak egy csapat jut ki az olimpiára, márpedig az ukrán, az olasz, de leginkább a házigazda lett válogatott mind együtt számunkra egyelőre megelőzhetetlen. A világbajnoksággal párhuzamot vonva azt kell látni, hogy ott nagyobb az esély a bent maradás kiharcolására, mint a Rigából való továbbjutásra. Én így mindenek előtt azt várom a rigai szerepléstől, hogy a fiúk megérezzék annak a szintű hokinak az ízét, mint ami majd Svájcban vár rájuk. Azt nem feledve, hogy amíg most négy nap alatt játszunk három meccset, a vb-n szinte hasonló időbeosztásban még egy ilyen menet vár majd ránk.”

A rigai selejtezővel egy időben Hannoverben és Oslóban is olimpiai selejtezőt rendeznek. Előbbiben a házigazda német csapat ellenfele Ausztria, Japán és Szlovénia lesz, míg utóbbiban a norvégok a dánokat, a franciákat és a kazahokat látják vendégül.

„Piszok erős mind a három torna, szó se róla. Ahogy nálunk a házigazda lettek, úgy Hannoverben a németek az abszolút favoritok. Ők azért stabilan ott tudnak lenni egy-egy megingástól eltekintve az élmezőny mögött évek óta, ez a selejtező nem az ő szintjük. Talán még az osztrákok szoríthatják meg őket a leginkább, lévén az EBEL-ben edződnek, ahol ugyan döntően a légiósok játszanak meghatározó szerepet, de azért húzzák magukkal az osztrák játékosokat is. Az oslói csoportot mind közül a legkiegyensúlyozottabbnak találom, ott tényleg bármi megtörténhet. Egy ilyen kiegyenlített mezőnyben a hazai pálya, a hazai szurkolók sokat számítanak, akár döntő is lehet a jelenlétük, tovább tudja szurkolni őket a lelkes közönség, így a norvégok meglepetést is okozhatnak.”