Jobbak voltak a légiósok a magyaroknál

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 27. 14:47
Kelendőek a jegyek a svájci jégkorong vb-re. Nem volt magyar korongos a MOL Liga egyéni díjazottjai között. Az EBEL-be pályázik a HC Csíkszereda. Az Alba Volán első csapata csíki tornán vett részt. A héten egyebek mellett erről formált véleményt a sporthiradó.hu sportági szakértője, Kovalcsik Péter.


A második helyen végzett az Alba Volán a háromcsapatos csíki tornán. Előbb 9-0-ra ütötte ki a helyi SC együttesét, majd 4-3-ra alulmaradt a HC-val szemben.


„A HC-nál láthatóan nagy erőforrásokat mozgatnak meg, hogy jó csapatuk legyen. Immár ki is törtek a romániai közegből, sőt, a MOL Ligában is messze a legerősebbnek bizonyultak. Az első csapattal érkező Volánnak egyenrangú partnerei voltak, de azért az már a torna előtt biztos volt: a győzelemért járó ötezer euró sem mellékes, de legfőképp nagyon szeretnék otthon tartani a kupát. Jobban, mint a Volán elhozni, ez a fehérváriaknak mégiscsak a felkészülés egyik állomása volt. Kicsit a magyar klubcsapatok renoméjának helyreállításáért is játszottak a fehérváriak, szerintem a második hely és a HC elleni vereség után is emelt fővel jöhetnek haza.”


A román bajnokságot és a MOL Ligát szakmailag már egyaránt kicsit szűknek érző HC Csíkszereda az osztrák bajnokságban is indulna, akár még azt is vállalná, hogy hazai meccseihez magyarországi otthon találjon magának.


„Minden csak pénz kérdése. Az is, hogy fel tudják-e vállalni ezt a részvételt a csíkiak és az is, hogy elfogadtassák magukat az osztrák szervezőkkel. Így nem jelenthet akadályt a páratlan számú résztvevő, tizenegyen lennének így jelenleg, a távolság és adott esetben a magyar helyszín sem, ahová pedig mindkét félnek utaznia kellene, miközben hazai közönség egyiküket sem támogatja. Tudtommal különben az osztrák és a szlovén csapatok szívesen járnak Magyarországra, nagyon jól érzik magukat nálunk. A HC-t szakmailag értékelve akár versenyképes is lehet, természetesen nem játszanának meghatározó szerepet. Viszont mindenképpen szélesítené és tovább színesítené a palettát a beszállásuk, ami jót tenne szerintem az EBEL-nek is.”


Egyetlen magyar játékost sem találhattunk a MOL Liga egyéni legjobbjai között.


„Hogy sajnos, vagy hál Isten, azt hirtelen nem is tudnám eldönteni. Mégpedig azért nem, mert a jó légiósok azért mégiscsak az előrelépést segítik, a rossz ellenben az, hogy nem volt olyan magyar játékos, aki képes lett volna nemcsak egy-egy meccsen, hanem huzamosabb ideig átlag feletti teljesítményt nyújtani. Azért a válogatott keret nagyrésze nem mérettetett meg a MOL Ligában, a fehérváriak az EBEL-ben játszottak, több kiválóságunk légióskodik. Így a közös magyar-román bajnokságban a légiósoké, illetve az erdélyi játékosoké lehetett a főszerep.”


A svájci világbajnokság jegyeinek majd’ fele két hónappal a nyitány előtt elkelt, Magyarországon kétezer talált már gazdára.


„Azért esetünkben kuriózumról beszélünk, nem lepődöm meg ezen az adaton, biztos voltam benne, hogy a sportágat és a válogatottat szeretők nagyrésze, aki csak teheti, azért megmozdul erre a lehetőségre. Svájc pedig Európa központi helyén fekszik, várható volt, hogy a meghatározó együttesek szurkolói betervezik maguknak ezt a kirándulást április végére, május elejére.”

A középszakaszban gyengén kezdő Újpest végül az első helyen végzett, a már kialakult párosítás papírforma továbbjutókat ígér.

„A korábbi mérkőzések azonban egyre kevesebb támpontot adnak az erőviszonyokról, főként ahol eleve kisebb volt a különbség, hiszen az erősítések, egy-két légiós beszállása jelentős változást is hozhat. Bár én ebben személy szerint azért nem hiszek annyira. A kieséses szakaszban fizikailag és pszichésen is bírni kell a terhelést, de tényleg meglepetés lenne, ha nem az Újpest, Stars, Dunaújváros hármas jutna be az elődöntőbe.”