Cortina: Karrierem legnehezebb percei

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 31. 15:11
„Olyan nehéz öt percet, mint amelyet a hétfői, első válogatott edzés előtt sor került, korábban még soha nem éltem át” – mondta Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya a keddi sajtótájékoztatón. Az A-csoportos jégkorong-világbajnokságra készülő magyar válogatott a hét elején megkezdte felkészülését a svájci tornára. Ennek első, igen fontos állomása lesz a finnek elleni két felkészülési mérkőzés. A sportágban vezető nagyhatalomnak számító együttes előbb Budapesten csütörtökön, majd másnap Miskolcon csap össze a Pat Cortina irányította válogatottal. Nemzeti csapatunknak azonban nemcsak az erős ellenfél jelent majd kihívást a két teltházas találkozón, hanem az a gyász is, amely ifjabb Ocskay Gábor elvesztésével érte az együttest, a sportágat és a magyar sport egészét.


A keddi, káposztásmegyeri jégcsarnokban megtartott sajtótájékoztatóra érkezve a sportági elnök, Studniczky Ferenc a kapitányba, Pat Cortinába botlott az ajtóban: köszönésképpen szorosan megölelték egymást… Súlyos pillanatok voltak azok, amelytől a sajtótájékoztatón sem szabadultak fel. És nemcsak ők… A letargikus hangulat akkor oldódott valamelyest, amikor megérkezett a finnek szövetségi kapitánya, Jukka Jalonen, illetve világhírű csapatvezetőjük, Jarri Kurri.

sporthirado.hu
Ifjabb Ocskay Gáborra emlékeztek a káposztásmegyeri jégcsarnok bejáratánál is Fotó: sporthirado.hu



„Hokiünnepre készültünk, erre az ünnepre azonban mély árnyék borul – kezdte a sajtótájékoztatón elsőként felszólaló Studniczky Ferenc. – Nagy sportembert, nagy harcost vesztettünk el Ocskay Gábor halálával. Ő volt az, aki képes volt az egyéni érdekeit mindig a csapat mögé helyezni és úgy itthon, mint külföldön méltán vívott ki magának elismerést. Az ő mentalitásának köszönhetően ma Magyarországon a kis jégkorongos palánták már nem Gretzkyk, hanem Ocskayk akarnak lenni. Pótolhatatlan veszteség ért bennünket. A csapat érte is küzd majd, ebben biztos vagyok, és nemcsak az elkövetkezendő mérkőzéseken, hanem az előttünk álló években is.”

„Az elnökség döntésének értelmében a 19-es mezt a válogatottban is visszavonultatjuk, azt soha többé senki más nem viselheti. A szövetség is a saját halottjának tekinti ifjabb Ocskay Gábort, akitől szerdán veszünk búcsút, de tudjuk, ő mindörökre velünk marad.”

A sportági elnök ezt követően elnézést kért, majd csak egy nagy levegőt véve tudta folytatni gondolatmenetét, ám papírlapot tartó keze mindvégig remegett.

„Egy éve ígértük meg, hogy elhozzuk Magyarországra a finn válogatottat. Eljött az idő, eljött a finn csapat. Budapesten és Miskolcon is telt ház várja majd a két válogatottat. Nemzeti csapatunk olyan nehéz sorozat előtt áll, mint korábban még soha. Tizenegy mérkőzés a világ legjobbjai közé tartozó riválisok ellen. Nagy kihívás ez a csapatnak, a jelenlegi helyzetben pedig méginkább az.”

„Nagyon nehéz időszakot él át a magyar csapat – kezdte Jarri Kurri. – Gratulálunk Pat Cortinának és a szövetségnek, hogy együttesük ott lehet a vb-n a legjobbak között. Nagy öröm, hogy itt lehetünk, nagy várakozásokkal tekintünk a két felkészülési találkozó elé, amely szerves részét képezi vb-felkészülésünknek. Szeretnénk bemutatni és jó benyomást tenni a finn hokival a magyar szurkolókra. Korábban a magyar csapatról személyesen nem sokat hallottam, de több kollégámmal beszéltem már, akik nálam sokkal jobban képben voltak a válogatottjukat, klubcsapataikat és úgy egészben a jégkorongjukat illetően, tőlük tudom, hogy helytállásuk és eredményeik tiszteletet és elismerést érdemlőek.”

„Most kezdjük a felkészülésünket – folytatta Jukka Lalonen szövetségi kapitány –, jelenlegi keretünkben öt vb-újonc van, de többen rutinos játékost is találunk. Kemény küzdelemre számítunk, amellyel fizikailag és szellemileg is rá tudunk hangolódni arra a felkészülésre, amelynek végén ott vár ránk a svájci vb. Tisztában vagyunk azzal, milyen nehéz kihívásnak kell megfelelnie a magyar csapatnak, plusz az ellenünk való felkészülés is teljes erőbedobást kíván tőlük. Sok erőt és minden jót kívánok magyar ellenfelünknek.”


„El kell árulnom és köszönettel tartozom a két finn kollégának, akiktől edzői pályafutásom során nagyon sokat tanultam – zárta a sajtótájékoztató hivatalos részét utolsó felszólalóként Pat Cortina. – Jarri Kurrival Milánóban dolgozhattam együtt egy évig, ami számomra rengeteg tanulsággal szolgált: úgy volt klasszis, hogy közben meg tudta őrizni szerénységét.”

„Amióta edzőként dolgozom a sportágban, pedig van már annak húsz éve, szezononként ötven mérkőzésen és százötven edzésen állok a csapat elé. Azonban olyan nehéz öt percet, mint amelyet a hétfői, első válogatott edzés előtt sor került, korábban még soha nem éltem át. Pályafutásom legnehezebb időszaka volt az a rövid periódus. Egymásra néztünk, mindenki gyászol, különböző módon próbálja meg feldolgozni a tragédiát, a gyászt. Anélkül, hogy sok szó elhangzott volna, tudtuk, hogy mindannyian ugyanarra gondolunk: Tovább srácok! Tovább srácok! Ocskay Gábor szavai ezek, aki a szívét, lelkét adta ennek a csapatnak, ennek a sportágnak. Ennek szellemében kell tovább dolgoznunk, folytatnunk a munkát. Ha olyan odaadással, átszellemülten tudunk játszani, mint tette azt Gábor annyiszor, akkor ha nem is hozhatjuk őt vissza közénk, de emlékét tisztelettel megőrizhetjük. Ocskay Gábor szellemének tovább kell élnie a magyar jégkorongban.”

A sporthirado.hu arról is kérdezte a magyar csapatot irányító szakembert, hogy szerinte lesz-e olyan játékos, aki nem tudja magában feldolgozni a tragédiát, és emiatt lesz kénytelen kihagyni akár a világbajnokságot is.

„Nehéz kérdés, nehéz döntés. Még nem tudok rá sem egyértelmű igennel, sem nemmel válaszolni. Erre csak az elkövetkezendő mérkőzések és edzések adnak majd választ nekem és a játékosoknak is. Az elszántság mindenesetre nagy a részükről, vb-re készülnek és Gábor emlékének sem akarnak csalódást okozni.”

Címkék: jégkorong