Budai: Nem a norvégok lettek gyengébbek

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 8. 10:50
„A két meccs alapján viszont nemhogy nem billent fel a pálya a norvégok ellen, hanem határozottan kialakult bennem az a vélemény, hogy még jobbak is voltunk. Eltekintve az eredménytől, a két győzelemtől” – nyilatkozta a sporthirado.hu-nak a keddi felkészülési mérkőzés egyik legjobb teljesítményét nyújtó magyar játékosa, Budai Krisztián. Vb-re készülő jégkorong-válogatottunk a hétfői, büntetőkkel megszerzett diadalt követően kedden 4-1-re verte az utóbbi időben több remek eredményt felmutató norvég gárdát.


Fotó: Kovács Anikó

„Örülök, hogy jól ment a védés, de még jobban örülök, hogy az egész csapatnak hasonlóan jól ment a játék – értékelte a háromgólos sikert a sporthirado.hu-nak Budai Krisztián. – Messzemenő következtetéseket azonban sem ebből, sem a most lejátszott négy mérkőzésünkből nem lehet levonni, hiszen ez a felkészülést szolgálja mindenhol. A norvégok ráadásul most kezdték el a ráhangolódásukat a vb-re, így náluk azért felkészülésben már előrébb tartunk. Az északi csapat tavaly negyeddöntőt játszhatott a vb-n, több bravúros eredményt ért el, teljesítményt mutatott fel, ráadásul idén kiharcolták az olimpiai részvétel lehetőségét is, nem éppen gyenge csoportból. A két meccs alapján viszont nemhogy nem billent fel a pálya a norvégok ellen, hanem határozottan kialakult bennem az a vélemény, hogy még jobbak is voltunk. Eltekintve az eredménytől, a két győzelemtől. Az utóbbi időben volt alkalmunk többször is megmérkőzni a norvégokkal tétmérkőzésen, a Divízió I-es vb-ken, vagy olimpiai selejtezőn, biztató, hogy amíg korábban beszorítottak bennünket, most teljesen egyenrangúak voltunk velük. És nem ők lettek gyengébbek, hanem mi közelítettünk feléjük.”

A norvég csapat játékosai már a hétfői találkozón is sokat ütköztek, de nem állt messze tőlük a már alattomosságba is olykor átcsapó huncutság sem, Szuper Leventének is rendszeresen odapiszkáltak. Ezt kedden Budai sem úszta meg, sőt, az önuralmukat vesztő norvégok a 4-1-re elveszett találkozó harmadik harmadában már cseppet sem fogták vissza magukat, egyszer komoly verekedést is generáltak.



„Az benne van a játékban, hogy a csatárok akkor is odaszúrnak, odaütnek a kapusnak, ha már esélyük sincs megjátszani a korongot. Aztán a harmadik harmadban egyre sűrűbbek, egyre keményebbek lettek ezek az ütések, amikor látták, hogy nem jönnek a lövések, majd később, amikor végleg elment a hajójuk. Ezeket tudni kell egy kapusnak a helyén kezelni, illetve szükség van a védőtársakra, akik elégtételt vesznek és rendre utasítják az ellenfelet. Azt hiszem, a fiúk megfelelően helytálltak ebben a feladatban is.”

Budai Krisztián a rigai olimpiai selejtezőre került vissza a válogatottba, hiszen oda már három kapust nevezhetett csapatunk, ahogyan majd a vb-re is. Azt megelőzően hiába volt éveken keresztül Szuper Levente biztos társa a keretben, a tavalyi, szapporói Divízió I-es vb-re már nem utazhatott, helyét Hetényi Zoltán vette át a keretben. Miként a fiatal fehérvári hálóőr volt a második számú kapusunk a budapesti olimpiai előselejtezőben is november elején. Február elején a válogatottba visszatérő kapusunk úgy fogalmazott: nem tudja, kap-e egyáltalán szerepet a csapatban, de ha igen, megpróbál élni a lehetőséggel. Nos, ez az alkalom kedden jött el számára.



„Örülök, hogy jó teljesítménnyel igazoltam az akkori fogadkozásomat és nem csak a levegőbe beszéltem. A vb-re három kapust nevezhetnek a csapatok a keretbe, de a szokás szerint két állandó mellett teszik le a voksukat. Van egy elsőszámú és egy cseréje, illetve van egy harmadik, aki akkor öltözik be, ha sérülés miatt valamelyik társa kiesik a képből. Jelen állás szerint, ha csak valami nem történik, én vagyok, illetve leszek ez a harmadik kapus, így is készülök. De ettől függetlenül úgy edzek, hogyha lehetőséget kapok, ne okozzak csalódást senkinek. Tavaly lemaradtam a szapporói feljutásról, idén nem szeretném kihagyni a vb-t teljesen, majd meglátjuk. Bízom benne, hogy azért kapok majd valamennyi lehetőséget.”

Budai tavaly nyáron hosszú időszakot lezárva távozott az Alba Volántól és lett a szlovák élvonalban szereplő Kezmarok légiósa.


„A csapat utolsó helyen végzett a szlovák Extraligában, de nekem nem ment rosszul a védés. Összesen 31 meccsen kaptam lehetőséget, felváltva játszottunk, januárban és februárban kilencven százalék felett védtem. A csapat viszont kiesett, a szlovák másodosztályban pedig nem szeretnék védeni, így ismét váltás előtt állok. Még nem tudom, hol folytatom a pályafutásomat, májusban eldőlhet ez a nyitott kérdés.”

Csapatunk a szerdai pihenőnapot követően csütörtökön folytatja a felkészülést. A keret szerdán újabb három fővel megfogyatkozott, a dunaújvárosi Hegyi I. Ádám és Kiss Ákos, valamint az újpesti Borbás Gergely kikerült a csapatból. A keddi találkozón már egyikük sem léphetett jégre. A keret így 28 főre csökkent, de a jövő heti müncheni edzőtáborba már csak 27, míg a vb-re 23 játékos utazhat.