A fáradt magyarokat meglepték az olaszok

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 6. 11:36
Lettország után Olaszország is legyőzte a magyar jégkorong-válogatottat a Rigában zajló olimpiai selejtezőn, így csapatunknak már a matematikai esélye is elszállt a továbbjutásra. Bár az egyébként is csodaszámba ment volna, hiszen csak a csoportelső kvalifikálja magát a 2010-es, vancouveri téli olimpiára. A csodát csütörtökön a házigazda lettek ellen két harmadon keresztül láthattuk, hiszen együttesünk magát jól tartva akkor még csak egygólos hátrányban volt, az olaszok ellen pénteken viszont pillanatnyi esélyünk sem volt nemcsak a győzelemre, de még egy szoros mérkőzésre sem.


OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ, F CSOPORT, 2. FORDULÓ
OLASZORSZÁG – MAGYARORSZÁG 4-1 (2-0, 1-0, 1-1)
OLASZORSZÁG: Russo – Strazzabosco (1), Borgatello, Scandella (2), Ansoldi 1, Fontanive (1) – Helfer, Marchetti, Souza, Pittis 1, Ramoser – Johnson, Gallace (1), Iannone (1), Chitarroni 1 (1), Aquino 1 – Trevisani, Pichler, Felicetti, De Toni, De Bettin. Szövetségi kapitány: Rick Cornacchia
MAGYARORSZÁG: Szuper – Horváth A., Tokaji, Palkovics, Ocskay, Vaszjunyin – Sille (1), Svasznek 1, Tokaji, Vas J., Vas M., Ladányi (1) – Szélig, Ennaffati, Majoross, Holéczy, Sofron – Kangyal, Jobb, Kovács Cs., Fekete D., Kóger, Hetényi (kapus). Szövetségi kapitány: Pat Cortina
Kiállítások: 20, ill. 12 perc
Gólok – emberelőnyből: 6/1, ill. 10/1
UKRAJNA - LETTORSZÁG 2-4 (1-0, 0-2, 1-2)
Gólszerzők: 18:57 Sriubko (Cirul), 58:48 Klementyjev (Gnyigyenko, Navarenko), ill. 24:40 Karsums (M. Redlihs, Sorokins), 33:38 M. Redlihs, 47:31 Nizivijs (Cipruss), 59:45 Sprukts (Karsums, Rekis)
Kiállítások: 18+10 perces fegyelmi (Kaszjancsuk), +20 perces fegyelmi (Kaszjancsuk), ill. 20+10 perces fegyelmi (Pujacs)

Kicsit fáradtan, kicsit enerváltan, kicsit óvatosan kezdett a magyar válogatott. Érződött: a szerda esti, lettek elleni mérkőzés sokat kivett a csapatból, ráadásul az önbizalom növelő két harmad után a végén meglett akkor a papírforma. Bezzeg az olaszokon látszódott, kicsit jobban rápihenhettek a találkozóra, ráadásul azzal az erővel érkeztek, hogy az ukránok elleni összecsapásuk az ő két góljukkal zárult.

Ezt a lendületes, sok korcsolyázásra épülő játékot hozták át a magyarok elleni összecsapás első harmadára, amelyben abszolút övék volt a pálya. A kezdeti percek tapogatózása és korongjáratása után az olaszok egyre közelebb kerültek Szuper Levente kapujához, de kapusunk ismét résen volt. A védekezésre jutott erőnk, a korongkihozatalra és a támadásvezetésre azonban már semmi.

A harmad közepén jöttek a fórok, de ebből az olaszok jöttek ki jobban. Amint kiegészültünk, rögtön megszerezte a vezetést az ellenfél. Amíg azon bánkódtunk, milyen pechesek vagyunk, hogy az egy percig tartó kettős hátrányt kivédekeztük, amikor pedig kiegészültünk gólt kaptunk, rögtön be is kaptuk a második találatot. Eközben mi előnyben játszva tulajdonképpen semmilyen előnyt nem tudtunk kovácsolni: sem felállás, sem lövés nem kísérte támadásainkat. Jól jött a harmadszünet, hogy Cortina rendezze a fejeket és a sorokat.

A második felvonásban sikerült is belátható távolságon belülre kerülni az olasz kapuhoz, de igazi átütőerőt nem tudtunk kialakítunk. Legveszélyesebb helyzetünket Ocskay Gábor hagyta kihasználatlanul, amikor emberhátrányban játszva Vaszjunyin Artyommal lépett ki párban egy olasz bekkre vezetve a korongot. Ellenfelünk ebben a játékrészben is hozta a sztenderdet, sokat korcsolyázva, szépen járatták a korongot és több veszélyes lövőhelyzetet is kialakítottak. Egyszer, emberelőnyben játszva formás akciót követően, négy játékos egyérintője végén növelték az előnyüket. Szemet szúró volt a játékvezetők szigorú bíráskodása: szórták ki az embereket folyamatosan, többnyire a mieinket, akik fáradtan eleve fáziskésésben voltak az olaszokhoz képest.

A záró harmadban utolsó erőtartalékjainkat mozgósítottuk, de hiába jöttek sorra a magyar előnyük, a csütörtökön is ponterős Svasznek Bence révén csak a szépítés jött össze, már 4-0-s olasz vezetés után.

Ez a meccs elment, tanulni, okulni azonban lehet és kell: riválisunk ezúttal is többet és gyorsabban mozgott, amit egyre kevésbé tudtunk lekövetni. Nyomást pedig egyik csapat ellen sem tudunk kifejteni, így jobbára a kontrákra építhetünk, ami előrevetíti tavaszi taktikánkat. Rigában minden bizonnyal jól jön az egy napos szünet – a másik két olimpiai selejtező pénteken nem rendeznek fordulót –, hogy kipihenjük a két meccset és a záró napon, vasárnap délben nyílt, ki-ki meccset tudjunk játszani azzal az ukrán gárdával, amelyet Szapporóban egy éve legyőztünk és megelőztünk a feljutásért folytatott versenyfutásban. Ez azonban most egy másik magyar és másik ukrán csapat. Utóbbiak ez ellen az olasz csapat ellen már 3-0-ra is vezettek, hogy a végén 3-2-es győzelmet arassanak ellene.

A nap és minden bizonnyal a torna fő mérkőzésén a házigazda lettek parázs mérkőzésen két góllal győztek az ukránok ellen, így előbbiek óriási lépést tettek a továbbjutás felé. Az ukránok a 25. perc végéig még 1-0-ra vezettek, ám a második harmad után már a hazaiaknál volt a 2-1-es előny. A házigazdák a záró részben tovább növelték az előnyüket, de az ukránok 58:48-nál szépítettek. A lett kegyelemdöfés az utolsó pillanatokban már üres kapuba érkezett. 

60. perc Vége a találkozónak.

59. perc Szépítettünk. Ladányi jobbszélről centerezett korongja a hosszún üresen érkező Svaszneket találta ziccerben, a bekk közelről szépen kilőtte a felsőt. 4-1

58. perc Gallace buktatta Vas Jánost, ismét előnyben játszhatunk.

57. perc Kiegészültek az olaszok.

57. perc A magyar kapuba csereként érkező Hetényi védte Pittis közeli piszkáját.

56. perc Palkovics húzott el a jébbbszélen, de visszakanyarított lövése elakadt a vetődő Russóban.

56. perc Ladányi lőtt távolról, majd Vas Márton a szélről, de Russo védett.

56. perc Strazzabosco húzta el Palkovics lábát, ismét magyar emberelőny.

55. perc Jobb lőtt távolról, közben az olasz kapu előtt centerező Sofron került a jégre, majd a kezét fájlalva távozott. Rosszul esett.

54. perc Kóger lőtt el keresztbe az olasz kapu előtt.

54. perc Kiegészült az olasz válogatott.

53. perc Nyomás alatt tartjuk a kapujuk elé beszoruló olaszokat, de nincs szépítés

52. perc Újabb magyar emberelőny.

51. perc Kóger került helyzetbe kis szerencsével két olasz védő között, de közeli lövését védte Russo.

49. perc Magyar korongvesztés a harmadunkban, Aquino vágta bele a ziccert a szöget jól záró Szuperbe.

48. perc Fonák olasz kapuralövés, amelyre rátérdelt Szuper, de lábai között bepiszkálták a kapunkba a korongot. Szerencsére a bíró már sípolt. Nincs újabb gól.

46. perc Teljes létszámban az olaszok.

46. perc Kitámadtunk, vesztünkre, az olaszok kettős hátrányban játszva is gólt szereztek. Chitarroni szerzett korongot, majd kapura húzott, és biztosan értékesítette a ziccert. 4-0

46. perc Palkovics vitte be két ember közé a korongot bátran, de nem jutott lövéshez.

45. perc Óriási lehetőség, Horváth az üres kapu fölé emelt.

44. perc Kettős magyar emberelőny: Strazzabosco akasztotta a lendülettel érkező Ladányit.


44. perc Sikerült felállnunk az olasz harmadba, Ocskay távoli lövését védta lábbal Russo.

43. perc Ansoldi tette palánkra keményen a magyar kapu mögött Jobbot, magyar emberelőny.

43. perc Holéczy tett egy kísérletet a jobbszélről takaráásból, de a korong elsuhant az olasz kapu előtt.

42. perc Borgatello kapu elé tett korongja akadt el Szuperben.

42. perc Argesszív letámadással nyitottunk, talán ez majd hoz valamilyen eredményt.

41. perc Elkezdődött a harmadik harmad. Ocskay hozta el a korongot.

40. perc Vége a második játékrésznek.

38. perc Svasznek visszajött, de ebből megint baj lett: Szuper a jégen feküdt, nem tudta, hol a korong, de nem volt veszélyes olasz lövés.

38. perc Feketét ütötték el a félpályánál, de a bírók szerint szabályosan tették.

37. perc Svasznek korongvesztés után bottal kapott fejmagasságban olasz ellenfele irányában, a magyar bekk is a büntetőpad felé vehette az irányt.

36. perc Souza a kiállított játékos. Rögtön magyar lövés, de Russo véd, a kipattanóhoz Vaszjunyin nem fért oda.

35. perc Vaszjunyin és Ocskay lépett ki kettő az egyben emberhátrányban is, ám előbbi éles passzát utóbbi nem tudta gólra váltani. Kiegészültünk.

34. perc Kapunk előtt zajlik a játék, Szuper védett ismét, igaz fejjel: meg is állították a játékot, de semmi gond, jöhet a folytatás.

33. perc Palkovics a kiállított magyar játékos, a fehérvári támadó akasztott, de azért ezt erős volt megadni. Olasz emberelőny.

31. perc Kovács ment el a balszélen, majd a kapu mögé kanyarodva jobbról lőtt, de nincs szépítés.

31. perc Kiegészültünk.

30. perc Ladányi tolta ki a korongot, kis lélegzethez jutott a magyar kapu.

30. perc Megint Szuper a végállomás. Bedobás a magyar kapu előtt.

30. perc Gallace bombalövését védte lábbal bravúrral Szuper.

29. perc Szuper védett közeli lövést.

29. perc Tokaji csapott oda Scandella kezére, ismét magyar kiállítás.

29. perc Már három az olasz előny. Az előnyben lévő olaszok megjáratták a korongot, majd közelről Pittis talált be a kapunkba. 3-0

28. perc Fekete hozta ki a korongot a magyar harmadból, legalább cserélni tudtunk.

27. perc Közel egy percet kellene kibekkelnünk, az olaszok rögtön felálltak.

27. perc Öt olasz mezőnyjátékos a jégen.

26. perc Visszajött az egyik olasz játékos, Vas János közben botra ütött, így a magyar csatárnak is ki kell ülnie a büntetőpadra.

26. perc Kovács veszélyeztetett kétszer közelről, de nincs gól, mint Svasznek távoli lövésénél sem.

25. perc Kovács kapáslövése dadogott.

25. perc Sikerült felállunk, jött is a lövés a figura végén, de Horváthot jégre küldték a kapu előtt. Újabb olasz kiállítás.

23. perc Kangyalt akasztotta Felicetti a kapunk előtt, magyar emberelőny.

22. perc Két olasz próbálkozás gyors egymásutánban: Szuper másodszor megszerezte a korongot. Bedobás a kapunk előtt.

22. perc Ocskay került jégre az olasz harmadvonalnál, nem önszántából, de nincs kiállítás.

21. perc Az olaszok válaszoltak, palánk lett a lövés vége.

21. perc A buliból rögtön elhozni a korongot, Ladányi lőtt is, kapu mellé.

21. perc Elkezdődött a második felvonás.

20. perc Vége az első harmadnak.

19. perc Szuper jött ki a palánkhoz elütni egy korongot, sportszerűen nem ütközték le az olaszok.

19. perc Kiegészültek az olaszok.

18. perc Palkovics inkább cseles, mintsem erős lövését védte mamuttal Russo.

18. perc Sokat korcsolyáznak az olaszok, a harmadukba sem jutunk, nemhogy lövésig.

17. perc Tilos magyar felszabadítás. Jó lenne rendezni a sorokat.

17. perc Ocskay lépett ki, két védő között kapura húzott, de a lövésre elfogyott az ereje. Borgatello azért visszahúzásért kapott egy kétperces büntetést. Magyar emberelőny.

16. perc Újabb olasz gól. Még fel sem ébredtünk az első kapott gólból, ellenfelünk ugyanazt a figurát eladta még egyszer. A kapu mögül érkező korongot Aquino tette be, senkit nem váltott ki rá a védők közül, Szuper kiszolgáltatott volt. 2-0

15. perc Vezetnek az olaszok. Már kiegészültünk, Svasznek is a jégen volt, de nem tudott pozíciót foglalni. Egy kapu mögül visszatett korongot Ansoldi lőtt a kapunkba közelről. 1-0

14. perc Veszélyes magyar kontra, de csak Ladányi került az olasz kapuba, Ocskay lövése nem.

14. perc Ocskay visszajött, négy magyar a jégen, kint van a harmadunkból a korong.

13. perc Borgatelllo és Strazzabosco is lőni tudott, de megúsztuk. Jöhetnek a cserék.

13. perc Felálltak az olaszok, jött is a lövés, de jó volt a magyar blokk. Öt olasz a jégen, három magyar ellen.

12. perc Svaszneknek is le kell ülni, mert a kapu mögött ütközte le ellenfelét. A magyar bekk színészkedést reklamált. Négy a három ellen a jégen.

12. perc Ocskay és Vaszjunyin zavarta egymást egy kicsit, előbbi olasz ellenfelét is kampózta, négy a négy ellen a jégen. Ocskay leült a büntetőpadra.

11. perc Mentettek az olaszok, nem tudunk felállni és lövésig jutni. Jól és szervezetten védekezik az ellenfél.

11. perc Aquino lökte palánkra Holéczyt, magyar emberelőny.

10. perc Palkovics visszapasszát Ennefatti emmelte kapu elé, de mentett az olasz védelem.

9. perc Folyamatos és sportszerű a játék, a végén Szuper húzott le a magasból egy kapu elé emelt korongot.

8. perc Az olasz kapu előtt jártunk, de nem jutottunk lövőhelyzetig.

7. perc Iannone lőtt távolról, Szuper csak belepiszkált. Állandó az olasz jelenlét a térfelünkön, de inkább a harmadunkban.

7. perc Újabb olasz lövés, Szuper fogta a korongot, bedobás a kapunk előtt.

7. perc Szuper újabbb védese, a magyar kontra Sille passza után elakad Vaszjunyinon.

6. perc Johnson lőtt távolról, a magyar kapu elé bele a tömegbe, de Szuper résen volt és hárított.

5. perc Olasz mezőnyfölényben telt el a találkozó nyitánya, többnyire riválisunknál a korong, ők irányítják a játékot, mi nem igen tudunk támadásokat építeni.

4. perc A buliból olasz korongelhozatal, majd lövés lett, de Szuper oldalra tolta a löketet.

4. perc Fontanive fékezett bele a balszélen, majd kapu elé lőtt korongját Szuper húzta le. Bedobás a kapunk előtt.

3. perc De Toni szánta el magát lövésre a balszélről, de egy magyar botról messze a kapu fölé vágodott a korong.

2. perc Az első lövés, Fekete lépett el a jobbbszélen, de védett az olasz kapus.

1. perc Tartják az olaszok a korongot, a félpályán sem jönnek át, jól zavarjuk őket.

1. perc Elkezdődött a találkozó, Ladányiék fenn a jégen, az olaszok hozták el a korongot.

13:59 Az olaszok kék, a mieink fehérben játszanak. A magyar kapuban Szuper Levente kezd.

 

 


A KÉT CSAPAT OLIMPIAI SELEJTEZŐRE NEVEZETT KERETE:
MAGYARORSZÁG:
KAPUSOK: 1 Budai Krisztián, 29 Hetényi Zoltán, 31 Szuper Levente
VÉDŐK: 7 Ennaffati Omar, 4 Horváth András, 26 Jobb Dávid, 25 Kangyal Balázs, 27 Sille Tamás, 3 Svasznek Bence, 5 Szélig Viktor, 6 Tokaji Viktor
CSATÁROK: 23 Fekete Daniel, 20 Holéczy Roger, 12 Kóger Dániel, 2 Kovács Csaba, 11 Ladányi Balázs, 15 Majoross Gergely, 19 Ocskay Gábor, 24 Palkovics Krisztián, 8 Sofron István, 21 Vas János, 10 Vas Márton, 16 Vaszjunyin Artyom
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Pat Cortina
OLASZORSZÁG
KAPUSOK: 29 Hell, 30 Russo, 1 Tragust
VÉDŐK: 4 Borgatello, 18 Gallace, 26 Helfer, 16 Johnson, 7 Marchetti, 6 Strazzabosco, 3 Trevisani
CSATÁROK: 17 Ansoldi, 25 Aquino, 24 Chitarroni, 15 Felicetti, 8 Fontanive, 23 Iannone, 21 Pichler, 19 Pittis, 11 Ramoser, 10 Scandella, 27 Souza, 9 De Bettin, 28 De Toni
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Rick Cornacchia