A csapatorvos: hirtelen szívhalál

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 25. 14:59
„Autóba pattantam, s meg sem álltam Budapestig, ahová kettő óra körül érhettem. Nem volt mit tenni” - adott tájékoztatást honlapunknak könnyes szemekkel Sándor Csaba, az Alba Volán csapatának egyik orvosa, miután a tragikus hirtelenséggel, fájdalmasan fiatalon elhunyt jégkorongozóra, ifjabb Ocskay Gáborra emlékeztek a székesfehérvári jégcsarnok előtt szerda kora délután.


„Éjfél körül kaptam a telefonhívást, azt sem tudtam, hogy mit csináljak. Végül autóba pattantam, s meg sem álltam Budapestig, ahová kettő óra körül érhettem. Nem volt mit tenni - mondta csalódottan az orvos. - Gábor és menyasszonya kettesben voltak, amikor egyszer csak elkezdett remegni, s a párja azonnal tudta, hisz’ látta: nagy a baj. Hívta a mentőket, s megkezdte az újraélesztést, amit aztán a kiérkező mentősök folytattak. Sajnos egyikük sem járt sikerrel.”

„Baleseti sebészként és tizenhat éves mentős tapasztalattal a hátam mögött tisztában vagyok vele, ha valakinek olyan baja van, hogy menthetetlen, akkor ha egy perc alatt érnek ki a mentők, úgy sem tudnak rajta segíteni. A hirtelen szívhalál ellen tehetetlenek vagyunk.”

„Ez bárkivel előfordulhat, de mivel Gábor ismert sportoló volt, természetesen jobban előtérbe kerül. Együtt dolgoztunk immár tizenkettedik éve, s komolyan mondom, nem is olyan régen viccelődtünk azon, hogy egyedül ő nem volt beteg ebben a szezonban a csapatból, míg mondjuk Palkó háromszor is kidőlt a sorból. Őt aztán még zrikáltuk is emiatt, hogy mi van, öregszel? ”

„Egyelőre azt sem tudjuk pontosan, hogy összefüggésbe hozható-e a halála a korábban, 2004-ben diagnosztizált betegségével, amit egyébként Pécsen három havonta vizsgáltak. Gábor minden alkalommal becsülettel eljárt kontrollra, s az utóbbi időben még az eredményei is jobbak volt, mint előtte. Teljesen panaszmentes volt.”

„Igazságügyi orvosszakértő boncolja majd a holttestet, de hogy mikor, arról egyelőre nincs tudomásunk. Elképzelhető azonban, hogy még ma. Felfoghatatlan a tragédia, ami sajnos bármikor, bárkivel előfordulhat.”