Végre! Évekre biztosított az F-1 jövője

Szerző: shLétrehozva: 2009. augusztus 1. 13:30
Több hónapig tartó, szakadással is fenyegető jogi csatározás után szombaton eldőlt, 2012. december 31-ig biztosított a Formula-1-es világbajnokság fennmaradása! Az i-re a pontot a Nemzetközi Automobil-szövetséget októberig irányító Max Mosley tette fel, miután aláírta a száguldó cirkusz mindennapjait, a csapatok „mozgásterét” is alapvetően meghatározó Concorde-szerződést.


A brit sportvezető szignója azt jelenti, hogy az FIA, a sorozatban résztvevő istállók és a jogtulajdonos Bernie Ecclestone is ugyanazon az úton halad majd a következő néhány évben. Közösen hozzák meg a szabályokat, így elvileg nem lehet majd olyan vita, mint az elmúlt hónapokban, amikor még a jövő évi világbajnokság megrendezése is veszélybe került.

A csapatok érdekvédelmi szervezete, a FOTA néhány hete állapodott meg az FIA-val, ezután került döntő szakaszába az új Concorde-szerződés megalkotása.

A derűlátóbbak már azt remélték, az aláírásra a múlt heti Magyar Nagydíj idején sor kerülhet. Igaz, áldozattal járt a néhány napos csúszás, ugyanis a napokban derült ki, hogy az elmúlt évek egyik nagy reménysége, a BMW az idei szezon végén kiszáll az F-1-ből.

Max Mosley azután írta alá az új „törvénykönyvet”, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség Motorsport Világtanácsa (WMSC) elfogadta a tervezetet. Az FIA szombati közleménye szerint napokon belül nyilvánosságra hozzák a csapatok által is elfogadott 2010-es Formula-1-es szabályzatot.