Vége a japán álomnak: kiszállt a Toyota!

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 4. 10:14
Egy évvel a Honda távozása után a Toyota is bejelentette, befejezettnek tekinti szereplését a Formula-1-es világbajnokságban. A japán autógyár szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, azonnali hatállyal lép vissza a száguldó cirkusztól. Ezzel megnyílhat az út a BMW távozása után az istálló örökébe lépett Sauber-Ferrarinak, aki egyelőre nem rendelkezik rajtengedéllyel a jövő évi sorozatra.


Megtörtént az, amitől tartottak az F-1 vezetői és szurkolói. A Toyota jövője ugyanis régóta a levegőben lógott, most azonban végképp eldőlt, lezárult egy korszak. Az éveken át kimagasló büdzsével dolgozó csapat anyagcége bedobta a törülközőt, elsősorban a gazdasági világválság okozta veszteségekre hivatkozva.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, gazdasági okok indokolják a visszalépést, noha nemrég a Toyota is aláírta a Formula-1-es szereplés „törvénykönyvét”, a Concorde-szerződést. Tokióban az autógyár elnöksége határozott a csapat megszűnéséről, miután a gyár történetének legrosszabb gazdasági eredményeit kellett elkönyvelnie.

A visszalépés előjeleként értékelte az F-1-es világ, hogy néhány hete a csapat szabad kezet adott a tárgyalásokra a két pilótának, Jarno Trullinak és Timo Glocknak. Sejteni lehetett, nincs messze a vég, igaz ennek ellenkezőjét sugallták azok a hírek, hogy a Toyota szemet vetett Kimi Räikkönenre és Robertt Kubicára. Végül a finn és a lengyel versenyző is nemet mondott.

A Concorde-szerződés szignálása után a Toyota F-1-es vezetője, John Howett még abbéli reményének adott hangot, hogy csökkentett költségvetéssel ugyan, de biztosított az istálló jövője. Utóbbi most már erősen kétséges, ráadásul a Nemzetközi Automobil-szövetség most „beveheti” a tizenhárom csapatosra tervezett mezőnybe a korábban visszautasított Sauber-Ferrarit.

A Toyota 2002-ben került a száguldó cirkuszba, de futamgyőzelem nélkül maradt. A versenyzők összesen 13 dobogós helyezést és 3 pole-t ünnepelhettek, de ez messze elmaradt a várakozásoktól.

Címkék: Formula 1Toyota