Todt lehengerlő fölénnyel lett elnök

Szerző: shLétrehozva: 2009. október 23. 13:38
Pénteken új elnököt választott a Nemzetközi Automobil-szövetség: a tisztségért a korábbi kiváló ralinavigátor és csapatfőnök, a Ferrari Formula-1-es csapatát világraszóló sikerekre vezető Jean Todt vagy a ralisport legendája, Ari Vatanen versengett. Végül hatalmas fölénnyel, 135-49-re nyert a francia sportvezető, vagyis "F-1-es ember" került az FIA élére.


Ráférne a nyugalom a világ autósportjára, hiszen az elmúlt hónapok éppenséggel nem erről szóltak. Max Mosley ugyanis számos perpatvar előidézője volt, kezdve a végül a győzelmével zárult bizarr szexbotránnyal. A brit sportvezetőt ugyanis náci jelmezben filmezték le, prostituáltak társaságában. Akkoriban sokan szólították fel a lemondásra, de megnyerte az FIA bizalmi szavazását, sőt a bíróságon is elégtételt vett.

Hamarosan aztán jött a Formula-1-es perpatvar, először az idei, majd a jövő évi szabályok miatt. Utóbbi okán a nagycsapatok nem is akartak nevezni, de végül salamoni megegyezés született. Az elitistállók is beadták a derekukat, „cserébe” Mosley bejelentette visszavonulását. Utána ugyan visszakozással fenyegette meg a szerepüket kissé túlértékelő csapatokat, de végül maradt eredeti elhatározásánál.

Így október 23-ra tűzték ki a választást, amelyre Todt és Vatanen jelentkezett. A kampány során mindketten saját jelentősük és tervük mellett kardoskodtak, ellenfelüket pedig többször próbálták befeketíteni. Az elmúlt napokban azonban már nem hozakodtak elő újabb lejárató kijelentésekkel…

„A csapatom a konszenzusra és nem a konfrontációra törekszik – szögezte le a 63 éves Jean Todt, a Ferrari korábbi főnöke. – Szeretnénk tovább fejleszteni a Formula-1-et, a csapatok révén jutnának újabb előnyökhöz a szurkolók. Azt is fontosnak tartjuk, hogy független testületek bírálják el a szabálytalanságokat ebben a rendkívül kiélezett sorozatban.”


Ari Vatanen ígérte, megválasztása esetén töviről-hegyire „végigrágja” magát az FIA aktuális problémáin, azokra külső szakértők segítségével keres megoldást. Ez lenne a legsürgetőbb, az év vége előtt megoldandó feladat.