Rövidesen bejelentik, indul a Honda

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 5. 15:45
Rövid időn belül bejelentik, hogy megmenekült a tavalyi szezonban még Honda néven szereplő csapat, amelynek utódja indul a 60. Formula-1-es világbajnokság futamain. Ezt Nick Fry korábbi ügyvezető közölte a száguldó cirkuszban érintett csapatok szövetségének (FOTA) genfi sajtótájékoztatóján.


„Hamarosan bejelentés várható… Most csak ennyit mondhatok” – szögezte le Fry, aki december eleje óta küzd azért Ross Brawn ex-csapatfőnökkel, hogy a Honda kivonulása után is életben maradjon a csapat.

A japán autógyár gazdasági okokra hivatkozva szüntette be tevékenységét az F-1-ben, de az elmúlt hetekben is folyósította pénzét a túlélésért küzdő istállónak. A Honda a befektetőjelöltekkel is folyamatosan tárgyalt, de szinte bizonyos, hogy „belülről” érkezik a segítség. Az autosport.com a napokban írta, hogy a legutóbbi szezonban csapatfőnökként irányító Ross Brawn összeszedte a túléléshez szükséges összeget, amely a Honda Motor Companytól és az F-1-es televíziós jogokból származik.

Fry állítja, a megmenekülésben óriási szerepet vállalt a Formula-1-es csapatok érdekvédelmi szervezete, a FOTA is.

„Akkor vagyok korrekt, ha elmondom: csapatunknak már eddig is hasznára volt és a jövőben is hasznára lesz a FOTA. Két okból is. Először is: a következő két-három, nehéznek ígérkező szezonban is előnyünkre vállnak a költségcsökkentési javaslatok és megoldások. De ennél is lényegesebb, hogy teljes támogatást kaptunk a többi csapattól a túlélésért folytatott harcban” – tette hozzá Nick Fry.

A Honda volt ügyvezetője elárulta: a gyár kivonulásának napján már támogatásról biztosította a csapatot a FOTA-t vezető Luca di Montezemolo Ferrari-elnök, valamint a McLaren immár más területen dolgozó akkori első számú F-1-es vezetője, Ron Dennis.

„Óriási aktivitás mutatkozott a színfalak mögött, mindenki segített, hogy megmeneküljünk. Ross és a hétszáz csapattag nevében is köszönetet mondok ezért a támogatásért. Igen, a FOTA nélkül kimúltunk volna” – zárta mondandóját Fry.

Az a napokban dőlt el, hogy az új néven szereplő istálló két versenyzője Jenson Button és a Bruno Sennát „kiszorító” Rubens Barrichello lesz a 2009-es szezonban.