„Nem hagyom elveszni életem fő művét”

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 22. 16:04
„Harmincöt évemet vagy még többet is adtam a Formula-1-ért. Az F-1 miatt bomlott fel a házasságom, így pokolian biztos vagyok abban, hogy egy ilyen, voltaképpen semmiség miatt sem hagyom, hogy összeomoljon a sportág” – ezt Bernie Ecclestone mondta Times című napilapnak a száguldó cirkusz jelenkorát alapjaiban megrengető ügyről, a Nemzetközi Automobil-szövetség és a nyolc csapatot tömörítő érdekvédelmi szervezet csatájáról.


Ismert, a FOTA tagjai csütörtökön este jelentették be, a 45 millió eurós költségvetési sapka miatt nem adják be végleges nevezésüket a következő világbajnokságra. Ehelyett egy saját szabályrendszerrel működő új sorozatba tömörülnek, ha az FIA és elnöke, Max Mosley nem hátrál meg.

„Ha elemezzük a helyzetet, akkor nem találunk semmi olyan dolgot, amelyet ne lehetne könnyedén megoldani. Katasztrófa lesz, ha mégis elindítják az új bajnokságot. Mindenki beperel mindenkit, így mégsem lesz új sorozat. Semmi sem marad. Meghal a sportág, totális tragédia következhet. Mindenki az ügyvédekre költi majd a pénzét, de semmi sem történik” – jelentette ki Ecclestone, akit sokan még ma is az F-1 legfőbb vezetőjének tartanak.

Reuters
Egyértelmű üzenet, a szurkolók a csapatok mellé álltak Fotó: Reuters



Az FIA egyébként már pénteken jogi lépéseket helyezett kilátásba a „szakadárok” megregulázására, de Max Mosley elnök azóta már tompított a véleményen. Sőt, a silverstone-i Brit Nagydíj idején azt állította, közelednek az álláspontok, ezt azonban a FOTA tagjai tagadták.

„Nem állok senki oldalára, ez az ügy ugyanis nem arról szól, hogy támogassak valakit valakik ellen. Az a dolgom, hogy mindenáron összetartsam a Formula-1-et. Őszintén mondom, nem mennek semmire azzal, ha Max lemondását szorgalmazzák. Az a baj, hogy ha Max kihívást érez, akkor csak bekeményít” – jegyezte meg Ecclestone.

A brit üzletember szerint könnyen megoldaná a problémát, ha a csapatok hosszú távon is elköteleznék magukat a sportág mellett.

„A költségvetési sportággal csak a sportágat akarják megmenteni. De szerint Max is elvetné az ötletet, ha a csapatok elköteleznék magukat. Ezt szeretnénk elérni. Mindig is azt hangoztattam: felőlem annyit költenek, amennyit akarnak. Csak kötelezzék el magukat, mondjuk öt évre”.