Makai: Valakinek oda kellett adni...

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 6. 11:00
Makai György idén ismét megmutathatta magát az Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvendő NASCAR-sorozatban, ezúttal nem a Truck-szériában, hanem az ASA NL-ben. Autóversenyzőként ő is nagy érdeklődéssel követte az 59. Formula-1-es világbajnokságot. A SportHirado.hu pilótája úgy érzi, a pontversenyben győztes Lewis Hamilton és a második helyezett Felipe Massa is meglepő hibákat követett el, de végül „valakinek oda kellett adni” a címet.


„Úgy érzem, Hamiltont kicsit túlmisztifikálták. Elsősorban a sajtó, de ő is hibázott azzal, hogy engedte, bármit és bármennyit írjanak róla” – mondta Makai György.

 

A Sporthirado.hu versenyzője szerint a McLaren-Mercedes brit klasszisa idén is elkövetett olyan hibákat, amelyek megkérdőjelezhetik a hatalmas diadal jogosságát.

 

„Brazíliában is kapkodott, ezért csúszkált többször is. Túlságosan hamar akart kigyorsítani. Meg vannak a maga hibái, persze ezt életkora is indokolhatja. De valahol el kell kezdeni” – jegyezte meg a magyar versenyző.

 

Makai György úgy véli, Lewis Hamilton nagyon sokat köszönhet Fortunának, vagyis az esőnek, hiszen így a legvégén el tudott menni a száraz pályára való abroncsokkal küszködő Glock mellett...

 

„Ha valaki nem elfogult McLaren-szurkoló, akkor elismerheti, esélye sem lett volna arra Brazíliában, hogy megelőzze Vettelt. Még csak szélárnyékba sem került” – indokolt a pilóta.

 

Makai elárulta, szíve szerint Massa sikerének örült volna igazán, ez ugyanis óriási hasznot jelenthetett volna a brazil autósportnak.

 

„Könnyebb lenne a dolga a fiatal versenyzőknek – folytatta a magyar autóversenyző. – Bruno Senna dolga is egyszerűbb lenne, pedig ő igazán remek pilóta. Hozzá amúgy érzelmileg is kötődöm, hiszen annak idején imádtam Ayrton Sennát. Halála után évekig nem is követtem figyelemmel a Formula-1-et, ez az elmúlt három-négy évben változott csak meg.”

 

Makai György azonban elismerte, Hamilton mellett Massa is többször követett el hibákat a szezon során, pedig rutinja ezt nem indokolná.

 

„Többször is rosszul választott gumit, a boxutcai bakija is elég meglepő volt, hiszen korán indult vissza. Ő sem volt meggyőző, ez pedig nem írható a rutintalanság számlájára. Nem tartozik a kezdők közé, mégis hibázgatott” – jelentette ki a nascaros magyar pilóta.

 

A vasárnapi interlagosi futamot követően számos érv és ellenérv látott napvilágot a McLaren taktikájával kapcsolatban, hiszen úgy tűnt, a csapat túlságosan óvatos volt, amikor az ötödik helyért küldte harcba Hamiltont, ahelyett, hogy előkelőbb pozíciót célzott volna meg. Így fordulhatott elő, hogy hajszál választotta el a bukástól, amikor három körrel a vége előtt Vettel elment mellette az ötödik helyért.

 

„Kovalainen sehol sem volt, ezért érzem azt, hogy csak ennyi volt az autóban. Hamilton mindent megtett, de ez nem a McLaren pályája volt. Amúgy sem lett volna értelme a kockáztatásnak, mert szerintem Kimi Räikkönen jó hátvéd módjára feláldozta volna magát…” – hangsúlyozta Makai.

 

A magyar autóversenyző szerint a szezon legnagyobb és legkellemesebb meglepetését az Olasz Nagydíjon győztes Sebastian Vettel okozta, aki Brazíliában is remekelt.

 

„Nagyot autózott, remek előzéseket hajtott végre. Jövőre már a Red Bullnál szerepel majd David Coulthard helyén, ha egy picivel jobb lesz az autója, mint az idei Toro Rosso, akkor komoly dolgokra lehet képes”.