Esküdt ellenségből jófiú lett Mosley...

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 25. 09:35
Néhány óra alatt esküdt ellenségből „jófiú” lett Max Mosley: a Ferrarit irányító Luca di Montezemolo szerint a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke tökéletes megoldást talált a Formula-1 világát alapjaiban megrendítő jogi vitára. Az olasz sportvezető szerint csak a közös munka eredményezhette a szerdán bejelentett végkifejletet, vagyis a száguldó cirkusz egységének megőrzését.


„Nagyszerűen oldotta meg a problémát. Mindenkinek ugyanazt kell akarnia, ha megállapodáshoz szeretnél jutni” – jelentette ki Luca di Montezemolo.

A Ferrari-főnök órákon át tárgyalt Mosley-val és az F-1 urának tartott Bernie Ecclestone-nal, hogy mindenki számára kielégítő módon záruljon a sportág szétesésével fenyegető polémia. Ismert, a nyolc csapatot tömörítő FOTA a múlt héten azzal fenyegetőzött, nem nevez a jövő évi világbajnokságra, helyezett saját sorozat indít. Az istállók ugyanis nehezményezték a Mosley által erőltetett, 45 millió eurós fizetési sapkát, amely kétlépcsős szabályrendszert jelentett volna.

Mosley sokáig kötötte az ebet a karóhoz, állította, mindenáron bevezeti a szabályt, sőt jogi úton vesz elégtételt a „lázadókon”. Kijelentette, októberben újra is jelölteti magát az FIA élére, pedig ez is kiverte a biztosítékot a csapatoknál.

Szerdán aztán kiderült, nem lesz fizetési sapka, maradnak az idei szabályok, Mosley pedig októberben távozik az FIA éléről…

„A polémiák sohasem tesznek jót a közönségnek és az F-1-nek, amely fantasztikus sportág. Most újra meg kell erősíteni az F-1-et, mert nem csak védelemre szorul” – jelentette ki Montezemolo.


Mosley-nak szinte minden kérdésben meg kellett hátrálnia, de ezt nem fogja fel saját vereségeként.

„Megkapták azokat a szabályokat, amelyeket akartak. Lesznek új csapatok és csökkennek a költségek. De azt eddig is tudtam, hogy a csapatok meg akarnak szabadulni tőlem októberben. Azt pedig az idő dönti el, hogy jobban kedvelik-e majd az utódomat.”