Button: Vissza kell nyernem a formámat

Szerző: shLétrehozva: 2009. augusztus 27. 11:51
Jenson Button mihamarabb vissza akarja nyerni jó formáját, mert tudja jól, jelentősnek mondható előnye sem jelent „életbiztosítást” a nagy ellenfelekkel szemben. A szezon első hét futamából hatot megnyerő brit klasszis ugyanis a legutóbbi négy Formula-1-es versenyen nem került a dobogó közelébe, ezzel pedig esélyt adott a közvetlen riválisoknak. Igaz, senki sincs „lőtávolon” belül, de Rubens Barrichello, Sebastian Vettel és Mark Webber is bízik még az összetettbeli elsőségben.


Amilyen pazarul kezdődött Button szezonja, olyan pocsékul folytatódott. Az isztambuli diadal óta Silverstone-ban 6., a Nürburgringen 5., míg a Hungaroringen és múlt vasárnap Valenciában 7. lett. Szerencséje, hogy a többiek sem nyújtottak egyenletesen jó teljesítményt, így 18 ponttal előzi meg Barrichellót, 20,5-tel Webbert és 25-tel Vettelt.

„Nem rossz a helyzet, még mindig nagy az előnyöm. De úgy tűnik, hogy a mögöttem lévő versenyzők „ölik” egymást a jobb pozícióért. Előbb-utóbb megközelítenek, ha nem javulnak az eredményeim” – mondta Button.

Az Európai Nagydíj előtt még úgy tűnt, a Red Bull-duó lehet a brit pilóta legfőbb ellenfele, de Vettel motorhiba miatt ismét kiesett, Webber pedig ugyan célba ért, de nem szerzett pontot. Így az idén először futamgyőztes Barrichello lépett a pontverseny második helyére, ez pedig Brawn-párharcot ígér az idény hajrájára.

„Javult a helyzetem a világbajnokságban. Továbbra is keményen kell dolgoznom, hogy esélyem legyen az elsőségre. Keményen csatázom majd Jensonnal, de nem lépjük át a sportszerűség határait” – jelentette ki a veterán brazil versenyző.

Érdekesség, hogy az elmúlt években többször is előfordult, hogy egy csapat két versenyzője is harcban volt az összetett verseny megnyeréséért, volt, amikor a Barrichello által említett sportszerűség jellemezte a „párharcot”, de jól emlékezhetünk arra is, amikor 2007-ben Fernando Alonso és Lewis Hamilton durva csatájából a nevető harmadik, Kimi Räikkönen került ki győztesen. Idén a Brawn és a Red Bull pilótái küzdenek a végső sikerért, egyelőre nem tapasztalhattuk, hogy elmérgesedett volna az érintettek viszonya.

Természetesen a matematika azért meghatározza az idei világbajnoki esélyeket, hiszen már csak hat futam vár a pilótákra, így Vettel esélyei nem a legrózsásabbak. A hétvégi Belga Nagydíjon azonban ismét a Red Bull lehet a favorit.

„A múlt hétvégén szenvedtek, de most olyan pályára megyünk, amely kedvezhet nekik. Nagyon gyorsak lehetnek – jegyezte meg Button. – Valenciában ugyan növeltem az előnyömet Markkal szemben, de Rubens sokat hozott rajtam. Nem vártam, hogy ennyivel megelőz majd a csapattársam. Ezen változtatnom kell a következő futamokon. Optimistán utazunk Spába, készen állunk egy újabb eredményes hétvégére. Pénteken rengeteget kell dolgoznunk, hogy felkészítsük az autónkat a várhatóan hűvös időjárásra. Az időmérőn jó helyet kell szereznünk, mert ez lehet az alapfeltétele a vasárnapi jó szereplésnek.”