Button máris kipróbálta az új autót

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 6. 17:11
Immár hivatalosan is bejelentették, hogy a korábbi években Honda néven szereplő csapat indul a 60. Formula-1-es világbajnokság futamain. A pilótapáros marad, így Rubens Barrichello és Jenson Button a Brawn F1 elnevezés alatt versenyezhet majd.


Néhány órával a megmenekülést jelentő tulajdonosváltás bejelentése után Jenson Button már ki is próbálta a Brawn GP idei autóját, amely a BGP 001 kódjelet kapta. A kocsin egyelőre nem szerepelnek szponzori logók, a fehér, a sárga és a fekete szín dominál a festésen.

www.autosport.com

A japán autógyár december elején gazdasági okokra hivatkozva szüntette be tevékenységét az F-1-ben, de az elmúlt hetekben is folyósította pénzét a túlélésért küzdő istállónak.

 

Nos, a megoldás a Hondát 2007-től irányító Ross Brawn személyében keresendő. A Ferrari korábbi technikai vezetője nem csak hogy összeszedte a túléléshez szükséges összeget, de végül fel is vásárolta a tulajdonjogokat. Ennek köszönhetően az általa irányított csapat idén Brawn GP néven szerepel majd.

 

Az is változást jelent majd, hogy a korábbi japán motorbeszállító helyett a jövőben Mercedes-Benz motorokkal versenyez majd a helyén maradó két pilóta, Rubens Barrichello és Jenson Button.

www.autosport.com

„Az elmúlt egy hónap hatalmas kihívás volt mindannyiunk számára, de a pénteki bejelentéssel minden fáradozásunk elérte a célját és biztosított a jövőnk. Köszönetet kell mondanom a Hondának, a korrekt együttműködésért" - mondta Brawn.

 

„Mindkét pilótánk hatalmas tapasztalattal rendelkezik és ez felbecsülhetetlen érték lehet a céljaink elérésében. Negyedik éve versenyeznek együtt, ismerik a csapatot, a rendszerünket és a mérnökeinket. Mindez hatalmas előny lehet a számunkra."

 

Az újdonsült tulajdonos hozzátette, hogy a csapat részt vesz a világbajnoki rajtig hátralévő teszteléseken, Jerezben és Barcelonában március közepén. Az új idény első futama, az Ausztrál Nagydíj március 29-én rajtol majd.

Ross Brawn, a Honda örökébe lépő istálló névadó főnöke reméli, hogy Jenson Button és Rubens Barrichello is „tiszteletreméltó” eredményt ért majd el a 60. Formula-1-es világbajnokság futamain.

„A legnagyobb akadályt az jelentette, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, amely révén el tudjunk indulni Melbourne-ben. Ezt most már teljesíthetjük” – mondta a szakember.

Brawn tudja jól, az elmaradt téli tesztek miatt a szezon elején megbízhatósági gondok jelentkezhetnek az autóval.

„Az alapkonstrukció magabiztosságot adhat, és reméljük, hogy az idény folytatásában javulni és fejlődni is tudunk – tette hozzá a Brawn GP vezetője. – Természetesen nem tagadjuk, hogy voltak nehéz pillanataink a brackley-i központban, de büszke is lehetek a csodálatos csapatszellemre, amelyet lépten-nyomon tapasztalhattam a gyárban az elmúlt hónapokban”.

Ross Brawn annak is örül, hogy nem okozott gondot az új autó tervezése, noha Mercedes-motor köré kellett építeni a konstrukciót. A 2009-es esélyekről még nem akart beszélni a Ferrarival remek sikereket elérő angol F-1-es szakember.

„Húsz vadonatúj autó szerepel majd az idénynyitó hétvégén, így nehéz lenne megmondani, hogy milyenek lesznek az erőviszonyok. Kísérletet sem tennék erre. Azt azonban már most tudom, hatalmas büszkeséget nyerhetünk Melbourne-ben, hiszen már sikeresen teljesítettük a legnagyobb kihívást”.