BMW: nem siratják az elvesztett esélyt

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 21. 10:11
Vasárnap a sanghaji Kínai Nagydíjon eldőlt, hogy Robert Kubica és a BMW-Sauber sem nyerhet idén világbajnoki címet a Formula-1-ben, de ennek ellenére Willy Rampf technikai igazgató nem érez csalódottságot, inkább büszke az idei teljesítményre. A szakember úgy véli, már az is szép volt, hogy az utolsó előtti futamig harcban voltak a végső sikerért.


Fotó: Reuters

A Kanadai Nagydíjon győztes Kubica tizenkét pontos hátránnyal várta a kínai eseményt, a szurkolók és a szakértők egy része is azt gondolta, nevető harmadikként használhatja ki Lewis Hamilton és Felipe Massa esetleges újabb „kakaskodását”. Nem így történt: a brit nyert a brazil előtt, míg a lengyel pilóta csak hatodik lett, miután az időmérőre rosszul állították be az autóját. A konstruktőrök között is „elszállt” a BMW, vagyis feltételezhetnénk, csalódottság lett úrrá a csapaton.

 

„Nem, egyáltalán nincs így. Az pedig biztos, szép eredménynek számított, hogy harcoltunk a világbajnoki címért. Ráadásul még vannak esélyeink a remek helyezésre, mindkét versenyzőnk az élcsoporthoz tartozik” – jelentette ki Willy Rampf.

 

Tény, Kubica továbbra is a harmadik helyen áll, hat ponttal előzi meg a tavalyi világbajnok Kimi Räikkönent. Ez megfelelő előnynek tűnik, de az utóbbi időben már nem csak a két Ferrari és a két McLaren előzi meg a BMW-t, hanem a Renault-val szereplő Fernando Alonso is a krakkói pilóta és Nick Heidfeld előtt jár.

 

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk Brazíliában, alig várjuk már a futamot. Az egyértelmű, nem lehetünk csalódottak az idei eredmények okán” – tette hozzá Rampf.

 

Az igaz, hogy a BMW már régen teljesítette idei legfőbb célkitűzését, Kanadában megszületett a csapat első futamgyőzelme a száguldó cirkuszban. A montreali kettős diadal után azonban visszaesett a csapat teljesítménye, sőt Kubica kiemelt támogatása helyett Heidfeld felzárkóztatásáért dolgozott. Pedig egy jobb taktika révén a lengyel versenyző reális esélyekkel pályázhatott volna a világbajnoki címre…

 

„Nagyszerűen végezte a dolgát, igazán remek munkával segítette a csapatot. Nem hibázott, folyamatosan jó teljesítményt nyújtott. Rendkívül okosan versenyzett – dicsérte Kubicát a technikai igazgató. – Nagyon gyors és intelligens versenyző. Ez már a versenyek előtti edzéseken kiderült, majd a futamokon is bizonyítja, ha megfelelő ideje van, akkor érvényesíti mentális kapacitását.”

 

Mario Theissen motorsport-igazgató sem siratja a világbajnoki címek elveszítését.

 

„Még nem vagyunk túl a Sao Pauló-i szezonzárón, de erre nem is kell várnunk, hogy kijelenthessük: rendkívül büszkék vagyunk a 2008-ban elért eredményeinkre. Azt szerettük volna, hogy háromesélyes legyen a harc a győzelmekért, ezt pedig sikerült elérnünk. Már a szezon elejétől kezdve a legjobb csapatokhoz tartoztunk. A rendkívül kemény előszezoni tesztek után még senki sem gondolhatta, hogy az utolsó előtti futamig harcban leszünk a pilóták és a konstruktőrök versenyében” – szögezte le a szakember.