Schumacher nyert, de Webber az első

Szerző: SHLétrehozva: 2012. május 26. 15:15
A hétszeres Formula 1-es világbajnok Michael Schumacher (Mercedes) nyerte a Monacói nagydíj időmérő edzését, de mivel öt rajthelyes büntetést kapott Bruno Senna (Williams) barcelonai kilökése miatt, így Mark Webber (Red Bull Racing) indul az élről vasárnap.


 

A szabadedzések két büntetéssel végződtek, Michael Schumacher (Mercedes) öt, Pastor Maldonado (Williams) pedig tíz rajthelyes büntetést kapott. A hétszeres világbajnok Bruno Sennát (Williams) lökte ki még Barcelonában, amit utólag nem úszott meg, a venezuelai pilóta pedig Sergio Péreznek (Sauber) ment neki a harmadik tréningen.

A Saubernek egyébként sem volt jó szombatja, mert már az időmérő első részében (Q1) elveszítette egyik autóját, miután Sergio Pérez nekicsapta az autóját a falnak, így leszakadt a bal hátsó kereke. A belső kamerából kiderült, hogy az autót az ütközés előtt nehét volt irányítani.

Sőt, nem sok híja volt, hogy a másik is hasonló sorsra jusson, mert japán pilótája, Kobajasi Kamui a Sainte Devote elején hozzáért a falhoz, de szerencsére nem lett nagyobb baj az esetből. Pérez kiesésén kívül egyébként a papírforma érvényesült a Q1-ben.

A Q2-ben először a világbajnoki címvédő Sebastian Vettel (Red Bull Racing) panaszkodott a csapatrádión, hogy valami nem stimmel az RB8 első szárnyaival, ezért az autó "úgy ugrál, mint a nyúl". Jean-Éric Vergne-nek (Toro Rosso) viszont tényleg volt baja az első szárnnyal, az alagút kijáratánál letört az alkatrész, és szikrázva vonszolta magával.

A második szakasz nagy vesztese a 2009-es világbajnok Jenson Button (McLaren) volt, aki hiába ment ki gyors körre a végén, csak a 13. időt autózta, így nem tudta beverekedni magát a Q1-be. Kis híján hasonlóan járt a Q2-ben a gumival spóroló Kimi Räikkönen (Lotus) is, aki csak az utolsó pillanatban futott be a 10. helyre.

A Q3 meglepő eredményekkel kezdődött (pl. a francia Romain Grosjean egy villámgyors körrel kezdett), de a végén Michael Schumacher hozta be első helyre a Mercedest. A 43 éves német pilóta már jól ismerheti a pályát, hosszú pályafutása során korábban ötször győzött itt.

Most 69-dik pole pozícióját szerezte, kisebb szépséghiba azonban, hogy büntetése miatt nem ő, hanem a mögötte befutó Mark Webber (Red Bull Racing) indul az élről. Nico Rosberg (Mercedes) lett a harmadik.

"Elképszető ez a pole pozíció itt Monte Carlóban, hiszen ez az év futama - mondta Schumi az edzés után. - A Monacói Nagydíj óriási presztízscsata, ráadául két éve várok arra, hogy itt legyek, a mezőny elején. Egyértelmű, most is azért vagyok itt, hogy megnyerjem, semmi más nem számít."

A Monacói Nagydíj vasárnap 14:00-kor kezdődik.

FORMULA-1, MONACÓI NAGYDÍJ
AZ IDŐMÉRŐ EDZÉS EREDMÉNYE, RAJTSORREND:
1. Michael Schumacher (német, Mercedes) 1:14.301 p - 5 rajthelyes büntetés
2. Mark Webber (ausztrál, Red Bull Racing)
3. Nico Rosberg (német, Mercedes)
4. Lewis Hamilton (brit, McLaren)
5. Romain Grosjean (francia, Lotus)
6. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)
7. Felipe Massa (brazil, Ferrari)
8. Kimi Räkkönen (finn, Lotus)
9. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams) - 10 rajthelyes büntetés
10. Sebastian Vettel (német, Red Bull Racing)
11. Nico Hülkenberg (német, Force India)
12. Kobajasi Kamui (japán, Sauber F1)
13. Jenson Button (brit, McLaren)
14. Bruno Senna (brazil, Williams)
15. Paul di Resta (brit, Force India)
16. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso)
17. Jean-Éric Vergne (francia, Toro Rosso)
18. Heikki Kovalainen (finn, Caterham)
19. Vitalij Petrov (orosz, Caterham)
20. Timo Glock (német, Marussia)
21. Pedro de la Rosa (spanyol, Hispania Racing Team)
22. Charles Pic (francia, Marussia)
23. Narain Karthikeyan (indiai, Hispania Racing Team)
24. Sergio Pérez (mexikói, Sauber F1)