F1: Vettel indul az élről, Alonso ötödik

Szerző: SHLétrehozva: 2012. október 27. 11:45
A vártaknak megfelelően a szabadedzéseket uraló, címvédő Sebastian Vettel és a Red Bull Racing nyerte az Indiai Nagydíj időmérő edzését. A pontversenyben fő rivális Fernando Alonso (Ferrari) csak az ötödik helyet szerezte meg, Mark Webberen kívül a két McLaren (Lewis Hamilton és Jenson Button) is előle rajtolhat majd a holnapi futamon.


 

Az időmérő edzés első szakaszára a pilóták zöme a kemény keverékű gumikat tette fel, a brazil Felipe Massa azonban egy kifejezetten jó körén elszállt a Ferrarival, így az abroncsok használhatatlanná váltak, szerencséjére a kocsi egyébként megúszta.

A Q1-et a venezuelai Pastor Maldonado (Williams) nyerte a lágy keveréken, és az utolsó pillanatban előzte meg Sebastian Vettelt (Red Bull Racing). Daniel Ricciardo (Toro Rosso) szintén csak az utolsó körben verekedte be magát a Q2-be, Kobajasi Kamui (Sauber) pedig éppen hogy elkerülte a korai kiesést.

Az edzés második szakaszában úgyanakkor már újra látni lehetett Vettel és a Red Bull fölényét, egyedül csak Jenson Button (McLaren) tudott közel kerülni a címvédőhöz, Michael Schumacher (Mercedes) és Romain Grosjean (Lotus) is kiesett. A Vettelnek ugyanakkor jó emlékei lehetnek a pályáról, hiszen a tavalyi, egyben első Indiai Nagydíjon a pole pozíció és a futamgyőzelem mellett a verseny leggyorsabb köre is az övé volt.

A Q3 már az osztrák istállóról szólt, Mark Webber még meg is előzhette volna csapattársát, de az utolsó kanyarban kicsit kicsúszott, így Vettelé maradt a legyorsabb kör és az első rajtkocka. A fő rivális Alonso csak az ötödik helyet szerezte meg, és mivel a tavalyi tapasztalatok alapján kevés az előzési lehetőség Indiában, már a dobogó is szép (és főleg reális) eredmény lenne.

"Szoros volt ez az időmérő edzés, főleg a végén - elemzett Sebastsian Vettel (Red Bull Racing) az időmérő után. - Elhibáztam a 4-es kanyart, ezért nem a terv szerint alakult a mért kör. Még egyszer ki kellett jönnünk, és csak egy szett lágy gumink volt. Most nagyon figyeltem arra, hogy a kritikus helyeken ne blokkoljon a kerék. Örülök a pole-nak, de azt hiszem, az elkövetkezendő versenyek elég kuszák lesznek."

"Meg lehetett volna a pole pozíció, de sajnos az utolsó kanyar nem sikerült jól, így a rajtvonalhoz sem sikerült úgy megérkezni, ahogy akartam - tette hozzá csapattársa, Mark Webber. - Szoros volt a versenyünk Sebastiannal, nekem az első szektorban nem nagyon volt tapadásom, de a gyár rengeteget segített nekünk mostanában."

"Teljesen elégedett vagyok ezzel a harmadik hellyel, eltaláltuk a beállításokat - nyilatkozta Lewis hamilton (McLaren). - Bár most nem voltunk elég gyorsak ahhoz, hogy megekőzzük a Red Bullokat, szerintem a versenytempónk van olyan, mint az övék."

A futam vasárnap 10:30-kor kezdődik, Magyarországon az m1 közvetíti élőben.

2012-ES FORMULA-1-ES SZEZON
INDIAI NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ EDZÉS, RAJTSORREND:
1. Sebastian Vettel (német, Red Bull Racing) 1:25.283 perc
2. Mark Webber (asutrál, Red Bull Racing)
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren)
4. Jenson Button (brit, McLaren)
5. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)
6. Felipe Massa (brazil, Ferrari)
7. Kimi Räikkönen (finn, Lotus)
8. Sergio Pérez (mexikói, Sauber)
9. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams)
10. Nico Rosberg (német, Mercedes)
11. Romain Grosjean (francia, Lotus)
12. Nico Hülkenberg (német, Force India)
13. Bruno Senna (brazil, Williams)
14. Michael Schumacher (német, Mercedes)
15. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso)
16. Paul di Resta (brit, Force India)
17. Kobajasi Kamui (japán, Sauber)
18. Jean-Éric Vergne (francia, Toro Rosso)
19. Vitalij Petrov (orosz, Caterham)
20. Heikki Kovalainen (finn, Caterham)
21. Timo Glock (német, Marussia)
22. Pedro de la Rosa (spanyol, Hispania Racing Team)
23. Narain Karthikeyan (indiai, Hispania Racing Team)
24. Charles Pic (francia, Marussia)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Vettel nyerte a harmadik szabadedzést is
A pénteki két szabadedzéshez hasonlóan a szombati gyakorlást is Sebastian Vettel, a Red Bull világbajnoki címvédő pilótája nyerte a Forma-1-es Indiai Nagydíjon....
Tovább a teljes cikkhez »