Tíz éve hunyt el Papp László

Létrehozva: 2013. október 17. 14:56
Tíz esztendeje, 2003. október 16-án hunyt el Papp László háromszoros olimpiai bajnok, profi Európa-bajnok ökölvívó, edző, a magyar sportélet egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakja. Emlékestet rendeztek ez alkalomból. Az ünnepi megemlékezésnek a MOM Kulturális Központ adott otthont a budapesti XII. kerületben.


Az emlékest alkalmából, az egykori olimpiai bajnok tiszteletére megtelt a MOM színházterme, együtt emlékeztek idősebbek és fiatalok egyaránt. A nézőtéren "ott voltak" olimpiai bajnokok - Fábián László öttusázó, MOB-sportigazgató, dr. Nébald György vívó, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Gedó György, München ökölvívó bajnoka - egykori válogatottak, a szövetség és a hegyvidéki önkormányzat képviselői, Papp László tisztelői és családtagjai egyaránt.

A kulturális műsor előtt fia, Papp László köszöntötte a jelenlévőket, majd emlékezett vissza édesapjára, azt követően rövid filmbejátszások elevenítették fel a sportlegenda életét.

A vendéglátó-szervezők nevében dr. Váczi János, XII. kerületi alpolgármester méltatta a mindenkori magyar sport egyik legkiemelkedőbb alakját.

Papp László 1949-ben középsúlyban, 1951-ben nagyváltósúlyban lett Európa-bajnok. Az 1948-as londoni ötkarikás játékokon középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban győzött, így ő lett az első ökölvívó az újkori olimpiák történetében, aki három aranyérmet szerzett. (Erre a bravúrra azóta csak a kubai Teofilo Stevenson és Felix Savon volt képes).

1957-ben állami engedéllyel profi ökölvívó lett. A hivatásosok között 29 mérkőzéséből 27-et nyert meg, ebből 11 volt kiütés, 12 pontozásos győzelem és 4 technikai K.O. Két mérkőzése zárult döntetlenül, ezek közül az egyiken hét menetet törött kézzel bokszolt végig, azaz veretlen maradt. Papp a hivatásosok között 1962-ben Európa-bajnoki címet is szerzett, amit hatszor védett meg. 1964-ben esélye nyílt arra, hogy a profi világbajnoki címét léphessen szorítóba, de a sportvezetés máig nem tisztázott, politikai okokból ezt nem engedte, s pályafutása befejezésére kényszerítette.

1989-ben a WBO profi ökölvívó szervezettiszteletbeli világbajnokká nyilvánította és átadta neki az övet, elismerve, hogy nincs nála méltóbb tulajdonosa. A KO-királynak nevezett Papp, akinek legfélelmetesebb fegyvere a rettegett balhorog volt, a sportszerűség példaképe volt, egyik profi ellenfele a "ring lovagjának" nevezte.

Visszavonulása után edzőként dolgozott, s olyan kiváló bokszolókat nevelt, mint az 1972-ben olimpiai bajnoki címet szerző Gedó György, Badari Tibor, Kajdi János.

1999-ben a világ sportújságírói a világ 25 legjobb sportolója közé választották, 2001-ben bekerült a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába.

2004 óta az ő nevét viseli a Budapest Sportaréna, emlékét dombormű őrzi a budapesti Kassák Lajos utca 48. számú ház falán, ahol gyermekkorát töltötte. (mob.hu nyomán)

Címkék: papp_laszlo