Szombaton temetik Németh Pált

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 13. 16:27
A hirtelen elhunyt mesteredzőt, Németh Pált január 17-én, szombaton búcsúztatják. Múlt pénteken, életének 72. életévében hunyt el a magyar dobóatlétika legnagyobb edzőegyénisége, az egyik legsikeresebb Vas megyei tréner.


 

Vas megye legnagyobb, 5.000 főt befogadó templomában, a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban szombaton délelőtt 10 órakor tartanak szentmisét a Dobópápa lelki üdvéért. A misét Dr. Veres András megyéspüspök fogja celebrálni.

A Dobópápa hamvainak örök nyugalomra helyezésére szűk családi körben kerül majd sor. A közeli hozzátartozók arra kérnek mindenkit, hogy egy szál virággal fejezzék ki együttérzésüket.

A szombathelyi Dobó SE tolmácsolta Palibácsi végakaratát, miszerint a koszorúra szánt összegeket a "Németh Pál Tehetséggondozó Program" támogatására fordítsák.

Németh Pál tanítványa, a Pekingben ezüstérmet szerző Pars Krisztián lett az év embere Vas megyében. A január 10-i Megyebálon megválasztott olimpiai érmes könnyeivel küszködve mondta el: második apját tisztelte Palibácsiban, aki után mérhetetlen űr tátong.

Film is készült róla: a Sós Ági rendezte „A Dobópápa" című 57 perces dokumentumfilm tavaly a Budapesti Filmszemlén is bemutatásra került, és az addigi hetven esztendő életét, hitvallását dolgozta fel.

A mesteredzőt a Magyar Atlétikai Szövetség, a Vas megyei Közgyűlés és Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata saját halottjának tekinti.

Tanítványai számos világversenyen végeztek dobogós, illetve pontszerző helyen. Huszonhat nemzetközi minősítésű versenyzőt, tizenegy olimpikont nevelt ki.

A már említett Pars-ezüst mellett a kalapácsvető Athénban ötödik lett, Gécsek Tibor pedig egy-egy negyedik, hatodik és hetedik helyezést szerzett az olimpiákon. Horváth Attila diszkoszvető Barcelonában lett ötödik.

Világbajnokságokon a legjobb eredményt fia, Zsolt érte el: második lett, de Gécsek Tibor két-, míg Horváth Attila egy bronzérmet szerzett. Európa-bajnokságokon Gécsek szerzett egy-egy arany- és ezüstérmet. A magyar bajnoki címek számában megdönthetetlen: 618 arany, 397 ezüst és 318 bronz fűződik tanítványaihoz.