Super Bowl: 35 másodpercen múlt a döntő

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 2. 03:47
VIDEÓKKAL! Hatodszor is megnyerte a Pittsburgh Steelers csapata a tengerentúli amerikai futball-liga (NFL) döntőjét, a 43. Super Bowlt. A Vasemberek az esélytelenebbnek tartott Arizona Cardinals kezei közül - Santonio Holmes elkapásával - harmincöt másodperccel a vége előtt csenték el a Vince Lombardi-trófeát.


Fotó: Reuters

Idegtépő percekkel ért véget az idei NFL-szezon. 35 másodperccel a találkozó vége előtt egy pittsburghi touchdownt nézett vissza a vezetőbíró, az érvényességet firtatva...

De ne szaladjunk előre.

Papíron simának ígérkezett a Super Bowl vasárnap esti - hétfő hajnali mérkőzése. A pittsburghi oldalon a liga legerősebb védelme, a másik oldalon a legszerencsésebbnek mondott csapat. Ebből szinte egyértelműen következett, hogy a Cardinalst bedarálják a Vasemberek.

Az első negyed ennek megfelelően zajlott: a Steelers első támadássorozata touchdownnal végződött, ám ezt a bírók érvénytelenítették, így csak mezőnygól lett belőle. Az Arizonának momentuma sem volt.

A második negyed végén Kurt Warner már az ellenfél vörös zónájában (20 yardon belüli terület) hozta a vörösmezeseket, ám ekkor a védők, pontosabban a liga legjobb védőjének kikiáltott James Harrison kezébe passzolt, aki 100 yardot spriltelt vele egészen az ellenfél célterületéig. Ezzel Harrison egyszerre három rekordot is megdöntött: a leghosszabb visszahordott touchdown és játék, valamint (Kurt Warner szempontjából) a legrosszabb játék rekordját.

 

"$$fhvideo:73476$$"

A nagyszünet alatt Bruce Springsteen muzsikája nagyon felébreszthette az arizonaiakat, mert a Pittsburghnek összesen egy támadást engedtek - igaz, az a futások miatt kilenc percig tartott. A negyedik negyedre azonban bekeményítettek a sivatagiak és 16-0-ás rohammal - melyet két Larry Fitzgerald touchdown és egy holding miatti safety alkotott - átvették a vezetést.

Soha egyetlen csapat sem állt föl még ekkora hátrányból, így ez is egy újabb rekord, miként Larry Fitzgerald hét touchdownja is a rájátszásban.

Amikor már mindenki elhitte, hogy a Steelers nyerthet, a Cardinals fordított. Amikor mindenki a Cardinalsnak készítette volna már az ünnepi beszédet, akkor ismét elbukkant a Vasemberek irányítója, Ben Roethlisberger, és pazar játékkal alig egy perc alatt touchdownig vezérelte csapatát.

Az elkapás azonban nem volt tiszta, így a vezetőbírónak hivatalból meg kellett néznie az esetet. A tévéskuckóból kijőve azonban megítélte a hat pontot a Pittsburghnek, s mivel újabb fordulat már nem következett be; Mike Tomlin gárdája ünnepelhetett Tampában. Ezzel a 36 esztendős edző lett a valaha volt legfiatalabb, trófeát nyert mester - érdekesség, hogy az ellenfél irányítója idősebb nála...

A finálé legjobb játékosának Santonio Holmest választották - ő volt az, aki nem sokkal a vége előtt fantasztikus bravúrral tette magáévá Roethlisberger álompasszát. A Pittsburgh ezzel történelmet írt, 1974-1975, 1975-1976, 1978-1979, 1979-1980 és 2005-2006 után hatodik alkalommal, 2009-ben is megszerezték - ahogy arrafelé nevezik - a világbajnoki címet.

Véget ért tehát az idei NFL-szezon, ám még hátra van a hétvégi hawaii Pro Bowl, amiről természetesen beszámolunk, méltó zárásaként az évnek.

 

Reuters

 

Santonio Holmes (balra) mindent eldöntő hihetetlen touchdownja pillanatokkal a vége előtt (Reuters)

„Száz százalékig biztos voltam abban, hogy touchdownt értem el. A lábaim egy pillanatra sem hagyták el a pályát. Erre figyeltem, no, meg arra, hogy minél magasabbra ugorjak és megfogjam a labdát. A legnagyobb játékosok a legfontosabb pillanatokban csillannak meg - emlékezett vissza „szerényen” Holmes a mindent eldöntő elkapásra.

TEKINTSE MEG A ROPPANT IZGALMASRA SIKEREDETT MECCS ÖSSZEFOGLALÓJÁT!

$$fhvideo:73521$$