Remete lett a szülinapos olimpiai bajnok

Szerző: SH/MTILétrehozva: 2011. október 4. 12:04
Szerdán ünnepli 87. születésnapját Gyarmati Olga olimpiai bajnok távolugró, akiről hosszú évek óta nem lehetett tudni, hol és hogyan él.


Az 1948-as londoni ötkarikás játékok aranyérmesét Hámori Jenő, a melbourne-i olimpián győztes kardcsapat tagja kereste fel otthonában Dombi Ivánnak, a MOB hagyományőrző bizottságának segítségével, s a látogatásról beszámolt Dömötör Zoltánnak, az Olimpiai Bajnokok Klubja elnökének:

"Örömmel jelentem, hogy Dombi Ivántól kapott útba igazításnak köszönhetően teljesíthettem ígéretemet és felkerestem Gyarmati Olgát, a londoni olimpia távolugró aranyérmesét - írta Hámori Jenő. - Massachusetts állam északi részében, Orange településen él. Kedvesen fogadott, örült a virágcsokornak, amellyel felköszöntöttem közelgő, 87. születésnapja alkalmából.

Férje, Aczél Tamás, ismert író, az emigráns magyar irodalom egyik vezéregyénisége, majd a Massachusetts Egyetem tanára 1994-es halála óta nagyon szerény körülmények között, teljesen egyedül, remete életmódot folytat. Nem érintkezik senkivel, csak a közeli településen élő fiával tartja a kapcsolatot. A telefont sem veszi fel, nem válaszol az e-mail üzenetekre. Fizikailag jól van, el tudja látni magát, de a régi dolgokra sajnos már nagyon nehezen emlékezik."

A biokémiai professzorként nyugdíjba vonult Hámori Jenő - aki az 1956-os olimpia után részt vett a Sport Illustrated magazin emlékezetes körutazásán, s New Orleansban telepedett le - hozzátette, Gyarmati Olga elmesélte, nagyon bántja, hogy "elhagyta hazáját".

"Próbáltam meggyőzni arról, hogy milyen szeretettel és barátsággal fogadnák, ha újra hazalátogatna. De ahogyan későbbi telefonbeszélgetésünk során fia is megerősítette, édesanyját a furcsa remete életmód teljes mértékben kielégíti, boldoggá teszi" - írta Hámori Jenő.

Gyarmati Olga a londoni olimpián 5,69 méteres eredménnyel nyerte meg a női távolugrást. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy fő száma mellett 100 és 200 méteres síkfutásban, gátfutásban, magasugrásban és ötpróbában is nyert magyar bajnoki címet.