Pranger megmentette az osztrákokat

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 15. 14:05
A Val d’Isere-ben zajló alpesi sívilágbajnokság záró napján a férfiak műlesiklását rendezték meg. Az első futamot megnyerő osztrák Manfred Pranger szerezte meg az aranyérmet, a francia Lizeroux lett a második, a kanadai Janyk pedig a harmadik.


Az első futamot az osztrák Pranger nyerte, de mindössze négy századdal a svéd Brolenius és huszonhéttel a hazaiak kedvence, Grange előtt. Azonban további három versenyző került még egy másodpercen belülre, s ők mindannyian joggal pályáztak akár az aranyéremre is.

Sajnos a magyarok már szombaton, a selejtezőben elvéreztek, ahol Szepesi Bertold az 50. lett, míg Bene Márton és Szabó Bence az első, Bujtás Csaba pedig a második futamban esett ki.

A második futamban többnyire egymást váltották versenyzők (már akik nem estek ki), közülük leginkább az amerikai Cochran érdemel említést, aki 50,85-ös idejével a legjobb időt síelte ebben a futamban, kár hogy az elsőben csak huszonkettedik volt.

Amikor már csak nyolcan voltak hátra, a kanadai Janyk vezetett, csakhogy sorban estek ki a nagynevű indulók: Byggmark, Raich, Moelgg és Ligety. Végül Lizeroux jött le, s vette át a vezetést. Miután honfitársa Grange megint csak kiesett, a franciáknak már biztos volt érmük.

Na de milyen színű? Mivel a svéd Brolenius is kiesett, már legrosszabb esetben is ezüst. Az is maradt, mert Manfred Pranger ugyan adott le közel fél másodperces előnyéből, de így is megtartott belőle 31 századot. Így az osztrák férfiválogatott egyetlen aranyát szerezte a vb-n. A bronzérmes pedig a kanadai lett.

ALPESI SÍ-VB, FÉRFI MŰLESIKLÁS
1. Manfred Pranger (osztrák) 1:44,17
2. Julien Lizeroux (francia) +0,31
3. Michael Janyk (kanadai) +1,53