Pistorius: doppingszer, véres krikettütő

Szerző: SHLétrehozva: 2013. február 18. 15:33
A korábbiaknál súlyosabb részletek látnak napvilágot a művégtagokkal versenyző Oscar Pistorius ügyében, aki a gyanú szerint lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkamp modellt. Az évre tervezett minden fellépését törölte


A 26 éves futó menedzsere, Peet Van Zyl hétfőn közölte, hogy ügyfele kihagyja a 2013-ra tervezett ausztráliai, brazíliai, amerikai és angliai versenyét, továbbá a Moszkvában sorra kerülő augusztusi világbajnokságot is.

A hétvégén cellájában számos látogatót fogadott Pistorius, akinek bírósági meghallgatását kedden és szerdán tartják Pretoriában, azután dől el, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhet-e. A tárgyaláson az ügyészség szándékos emberölésből fog kiindulni, a sportoló pénteken ezt a feltételezést határozottan visszautasította.

A Pistorius házában történt csütörtöki lövöldözés során a 30 éves modellt négy lövés érte, a nyomozók a helyszínen találtak egy 9 mm-es pisztolyt. A rendőrség korábban is vonult már ki a házhoz veszekedés miatt.

Azóta a sajtó folyamatosan újabb részletekre derít fényt. Először az terjedt el, hogy Reeva Steenkamp Valentin-nap alkalmából lepte volna meg a sportolót, aki azonban betörőnek nézhette a besurranó nőt, ezért lőtt rá.

Ezt később megcáfolták, és létezik egy forgatókönyv is, miszerint a hálószobában vesztek össze, itt találtak meg egy véres krikettütőt (amelyet különböző hírek szerint vagy a nő használt védekezésre, vagy a férfi a támadáshoz) és Pistorius egy golyót barátnője derekába eresztett, majd miután az ennek ellenére képes volt lemászni a lépcsőn és bezárkózni a fürdőszobába, annak ajtaján keresztül további hármat lőtt, amelyek a fejét és karjait találták el.

Ezzel messze sincs vége a találgatásoknak: egyes hírforrások anabolikus szteroidokról számoltak be, melyeket állítólag Pistorius házában találtak (más források szerint kábítószer hatása alatt állt tette elkövetése során a sportoló), illetve akadt olyan magyarázat is, amely szerint féltékenységi dráma vezetett a tragédiához egy dél-afrikai rögbisztár, Francois Hougaard miatt. A hölgy korábban vele járt és kapott tőle egy sms-t Valentin-napra, ez válthatta ki a támadást. Hougaard ügynöke mindezt cáfolta, ahogy hivatalosan egyik értesülést sem erősítették meg.

Reeva Steenkamp boncolása azóta lezajlott, az eredményt egyelőre nem közölték. A modellt kedden búcsúztatják.

A hatszoros paralimpiai bajnok Pistorius az olimpiák történetének első művégtagokkal versenyző atlétája volt tavaly Londonban, ahol 400 méteren elődöntőt, míg a dél-afrikai váltóval döntőt futott, s lett nyolcadik. Utána a paralimpián 400 méteren megvédte címét, s a 4x100-as váltóval is aranyérmet szerzett, 200-on pedig ezüstöt nyert.