Ökölvívó ob: Oltványi legyőzte a pekingi olimpikon Kaluczát

Szerző: MTILétrehozva: 2008. december 12. 18:09
Oltványi Dávid nyerte a "válogatottak csatáját" a 85. férfi ökölvívó országos bajnokság pénteki napján, a Nemzeti Sportcsarnokban, miután az 54 kilósok elődöntőjében pontozással legyőzte Kalucza Norbertet.


A tavalyi világbajnokságon remek eredményt elérő, nyolcaddöntős Oltványi a tőle megszokott taktikával kezdte az idei olimpián 51 kg-ban indult, a novemberi Eb-n ugyanakkor a mostani kategóriában szerepelt Kalucza elleni rangadót: hagyta riválisát irányítani, majd a támadásokba rendre belekontrázott. A harcmodor ezúttal kifizetődött, mert ugyan a debreceniek büszkesége négy meneten keresztül ment előre, sokkal többet ütött, ám csak ritkán talált pontosan, míg Oltványi - ha nem is sok, de - látványos ütésekkel gyűjtögette pontjait, s végül - kissé túlzónak tűnő különbséggel - 8-2-re nyert.

 

Kaluczával ellentétben a program első felében ringbe lépett aktuális válogatott versenyzők mindegyike továbbjutott, méghozzá magabiztos produkcióval.

 

A liverpooli Európa-bajnokságon a döntőig menetelt Káté Gyula (64 kg) kemény volt, mint szokott és nagy fölénnyel vezetett már Tóth László ellen, akit a negyedik menetben a mérkőzésvezető leléptetett.

 

A csütörtöki negyeddöntőjét kevesebb mint egy menet alatt letudó Európa-bajnoki bronzérmes Varga Miklós (60 kg) nagyon lazán bokszolva is óriási különbséggel, 31-7-re verte Pipó Renátót, míg hajdúsámsoni klubtársa, a szintén Eb-harmadik Ungvári István (48 kg) már az első két percben feladásra késztette Mellár Pétert.

 

Az egyik leglátványosabb csatát Nagy Krisztián és Provics László vívta 54 kg-ban. A két öklöző igazi őszinte meccset vívott egymással, repkedtek az ütések. A csatát végül az utolsó menetben vérző orral küzdő Nagy nyerte 10-7-es pontozással, ám az sem lett volna meglepő, ha riválisát hirdetik ki győztesnek.

 

Mérkőzés nélkül jutott tovább az olimpiai és világbajnoki ötödik Szellő Imre (81 kg), aki ellen nem állt ki Hosszú Ferenc.