Nemes kezdeményezés a bokszszövetségtől

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 28. 14:31
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség idén januárban egyedülálló programot indít „Vedd fel a kesztyűt” mottóval, melynek célja, hogy a vidéki, hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatását a sport révén segítse. A program szakmai felügyeletét Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó, a Szövetség tiszteletbeli elnöke látja el.


 


A Szövetség által kidolgozott szakmai program keretében három városban – Kecskeméten, Salgótarjánban, és Pécsett – indítják útnak a kezdeményezést, mely segítségével általános iskolás korú fiatalok juthatnak sportolási és ez által kitörési lehetőséghez. A program alapgondolata, hogy az ökölvívás mint sportág, kiemelten alkalmas az értékek átadására, önfegyelemre, sportszerűségre, a másik fél tiszteletére nevel. A részvétel vállalása a hátrányos helyzetű fiatalok számára utat mutathat, hogy miképpen vegyék fel a küzdelmet helyzetükkel szemben, közös, egyetemes értékeket sajátítva el a komplex szakmai programot megvalósító nevelő munka során.

Az ökölvívó szakág stratégiai sportágfejlesztési terveinek szerves elemét képező program idén januárban indul. Középtávú célkitűzés, hogy példaként szolgáljon egy országos méretű, a sportág utánpótlás-nevelését is célzó szakmai munkának. A program szakmai felügyeletét Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó, a Szövetség tiszteletbeli elnöke látja el.

Mivel a kezdeményezés megvalósítása meghaladja Szövetség saját lehetőségeit, olyan támogató partner bevonása vált szükségessé, amely a program célkitűzéseivel azonosulva saját felelősségvállalási programjában tudja illeszteni az együttműködést. A Magyar Villamos Művek Zrt. támogatási irányelveinek egyik legfontosabb eleme az esélyteremtés a jövő nemzedékei számára, a nemzeti hagyományokon alapuló értékteremtés, a fiatal tehetségek felkarolása. Az MVM ennek jegyében segíti a Magyar Olimpiai Bizottság „Életút” programját és ugyanezen szempontok alapján döntött úgy, hogy az Ökölvívó Szövetség nemes kezdeményezése mögé áll.

A programot sajtótájékoztató keretében ismertette Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, az induló képzések egyik helyszínén, a Kecskeméti edzőteremben. Az esemény során az MVM vezérigazgatója, Mártha Imre egy játékos ökölvívó mérkőzés keretében megmérkőzött Kovács „Koko” Istvánnal, ezzel is a követésre méltó, példaértékű mozgalomra ráirányítva figyelmet. A barátságos mérkőzésen Koko szorítósegédje Herczeg Norbert, a Kecskeméti Sportklub kétszeres diákolimpiai bajnoka és kétszeres serdülő magyar bajnoka volt. Az MVM vezérigazgatójának felkészülését Erdei Zsolt (Madár), világbajnok ökölvívó irányította és Miló Viki, világbajnok ökölvívó segítette, kifejezve, hogy a jövőben egyre inkább az oktatásra, a fiatalok nevelésére szeretne koncentrálni – átadva számukra mindazon értékeket, amelyek képviseletére a most induló kezdeményezés is létrejött. A barátságos mérkőzés döntetlennel zárult, ezzel is jelezve, hogy nem egymás ellen, hanem egy közös ügyért zajlott a küzdelem.

Kovács Attila
Koko (balra) barátságos bokszpartnerével, Mártha Imre MVM-vezérigazgatóval Fotó: Kovács Attila