Megtámadták a WADA rendeletét

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 27. 18:17
Semmissé válhat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) határozata, miszerint a sportolóknak előre kell jelezniük, hogy hol ellenőrizhetik őket a szervezet munkatársai. egy belga bírósági kereslet alapján.


Nagy fába vágták fejszéjüket a belga atléták. Hiszen Kristof De Saedeleer ügyvéd vezérletével - aki 65 versenyzőt, köztük labdarúgókat, röplabdásokat, illetve kerékpárosokat képvisel - polgári úton probálják semmissé tenni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azon határozatát, miszerint előre be kell jelenteniük a sportolóknak, hogy a következő három hónapon belül hol tartózkodnak.

 

A határozatra azért volt szükség, mivel a mai doppingtechnikában nem egyedi eset, hogy a használt szert nem tudják kimutatni sem a verseny előtt közvetlenül, sem később a verseny során. Az efféle csalásokat megelőzendő a WADA munkatársai így még a felkészülési időszakban is leellenőrizhetik a versenyzőket.

 

A határozat kötelezővé teszi a sportolók számára, hogy minden napra adjanak meg egy olyan egy órás periódust - pontos helyszíni megjelöléssel - amikor a WADA egészségügyi csapata ellenőrizheti őket.

 

De Saedeleer szerint ez a határozata sérti a sportolók személyiségi jogait, mivel korlátozza őket szabadságukban. "Ezzel a WADA gyakorlatilag arra kapott felhatalmazást, hogy megbolygassa a sportolók magánéletét!"

 

Az ügyvéd szerint a szabály épp úgy vonatkozik a sztársportolókra, mint a belga megyei bajnokság röplabdázóira, ahol jele sincs doppingolásnak.

 

De Saedeleer a Belga Bíróság, valamint az Európai Emberjogi Bíróság felé is benyújtotta keresetét, mellyel megsemmisítené a WADA-határozatot.