Lance Armstrong indul a 2009-es Touron

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 2. 08:09
Az amerikai kerékpáros legenda, Lance Armstrong jelen állás szerint ott lesz a 2009-es Francia kerékpáros körversenyen. A Tour de France hétszeres győztese három éves kihagyás után tér vissza korábbi sikerei helyszínére, legalábbis versenyzőként, ezt hosszas találgatást követően a kerékpáros szóvivője jelentette be.


Armstrong 1999-től kezdődően megszakítás nélkül hét alkalommal tudott nyerni a világ legrangosabb kerékpáros körversenyen, majd 2005-ös győzelmét követően bejelentette visszavonulását.

 

Helyére többen is pályáztak, de igazából senki nem tudott felülni a sportág üresen maradt trónjára. Többeket a tiltott szerek használata, másokat a hiányos képességek gátoltak meg ebben.

 

A sorozatos dopping-ügyek hatására a sportág válságba is került valamelyest, több szponzor kiszállt a kerékpárból, óriási szükség volt egy olyan hiteles húzónévre, amit Armstrong jelent.

 

A hitelességet ugyan a francia szervezők és újságírók évek óta megkérdőjelezik és Armstrongot is dopping-gyanúba keverik, de bizonyítani eddig nem sikerült a vétkességét a korábban rákos daganattal kezelt versenyzőnek.

 

Armstrong az elmúlt években sem tétlenkedett, nem ült a babérjain, hírnevét, eredményeit és gyógyulását felhasználva a rák elleni harcnak szentelte életét és karitatív tevékenységeket vállalt. Idén szeptemberben döntött a visszatérés mellett, de sokáig kétséges volt: a Touron elindul-e vagy sem?

 

Hezitálására az adott okot, hogy közel sem baráti és sporttársi viszonyt ápol a francia szervezőkkel, újságírókkal és szurkolókkal, akik viszont a bizonyítékok hiányéban is hisznek a doppingvétségében, amelyet egyfolytában hangoztatnak és nagyon szívesen ráhúznák a vizes lepedőt.

 

Az Astanát erősítő versenyző azt is megerősítette, hogy pályafutása során első ízben rajthoz áll az Olasz körversenyen (Giro d’Italia), amely a szezon első nagy, háromhetes megmérettetése, a Tour tulajdonképpeni felvezető viadala.

 

A Girón kívül ott láthatjuk majd Armstrongot nyeregbe pattanni Belgiumban (Tour of Flanders), Kaliforniában (Tour of California) és néhány klasszikus egynapos viadalon.

 

 

Az amerikai bringás első versenye az ausztráliai kontinensen lesz 2009 januárjában, amikor rajthoz áll Adelaide-i megmérettetésen (Tour Down Under).

 

A texasi születésű országúti világbajnok (1993), olimpiai bronzérmes (2000, Sydney) visszatérés óriási lökést adhat a válságba került sportágnak, rajhoz állása a Touron pedig a kátyúból is kihúzhatja a profi kerékpárt.