Hétszáz milliós plusztámogatás a MOB-nak

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 18. 20:58
Először vett részt a MOB elnökségi ülésén Czene Attila sportért felelős államtitkár, aki bejelentette, záros határidőn belül hétszáz millió forintos plusz támogatásban részesül a magyar versenysport. Schmitt Pál elnök személyesen egyeztet Jacques Rogge-al, a NOB első emberével többek között arról, milyen további lépésekre van kilátás a fehérorosz kalapácsvetők, illetve Pars Krisztián pekingi ezüstérmének ügyében.



Az egykori olimpiai bajnok rögtön jó hírrel kezdte: aláírta az összes sportszövetség állami támogatásáról elkészített szerződéseket, azaz az új kormány a lehető legrövidebb időn belül orvosolta az elődje mulasztását, így a sportágak nemsokára hozzájuthatnak az állami támogatáshoz. További pozitívum, hogy az előző esztendőkben az olimpiai felkészüléstől elvont összeget most visszakapja a versenysport: a plusz 700 millió forintos támogatás immáron a Magyar Olimpiai Bizottság számlájára érkezik majd. Az elnökség a konkrét elosztási javaslatról a későbbiekben határoz, azt ugyanakkor Schmitt Pál elnök indítványát elfogadva már most kikötötték, hogy ezt a plusz forrást a londoni eredményesség maximalizálását szem előtt tartva használják fel, azaz elsősorban azon sportágak, egyesületek, műhelyek részesülnek majd belőle, amelyek éremesélyes olimpiai kerettagokkal büszkélkedhetnek.

A grémum döntött arról, hogy a londoni olimpia előkészítő bizottságának vezetésével az elnökség tagjai közül egykori olimpiai bajnokunkat, Kovács Istvánt bízzák meg, míg a csapatvezetői tisztséget – chef de mission – 2012-ben is Molnár Zoltán főtitkár látja el. A testület elfogadta a szingapúri ifjúsági olimpiára utazó delegáció névsorát: a küldöttség fővédnökségét Egerszegi Krisztina és Gyulay Zsolt látja el – a fiatalokat egyébként július 30-án, az Uránia filmszínházban búcsúztatják ünnepélyes keretek között.

Az elnökség jóváhagyta a Bay Béla edzői ösztöndíj-programról készült jelentést: a MOB saját forrásaiból az elmúlt egy évben 52 szakembernek garantált havi nettó 100 ezer forintos jövedelmet, és szinte nem akad olyan résztvevő, akinek a versenyzője ne ért volna el kiemelkedő eredményt az elmúlt időszakban. A MOB elnöke megfontolásra ajánlotta, hogy az érkező 700 milliós plusztámogatás terhére további 48 edző váljon a program részesévé, azaz a nyártól 100 szakember élvezze a MOB támogatását.

Schmitt Pál végül arról tájékoztatta az elnökség tagjait, hogy jövő héten Lausanne-ban személyesen találkozik Jacques Rogge NOB-elnökkel, akit tájékoztat a magyar sportban végbemenő változásokról, az ifjúsági olimpia honi előkészületeiről, valamint egyeztet vele arról, milyen további lépésekre van kilátás a fehérorosz kalapácsvetők, illetve Pars Krisztián pekingi ezüstérmének ügyében.