Hermafrodita a dél-afrikai világbajnok?

Szerző: shLétrehozva: 2009. szeptember 11. 09:27
Ausztrál lapértesülés szerint Caster Semenya hermafrodita, olyan testtel született, amelyen férfi és női jegyek is találhatóak, illetve testéről nem dönthető el egyértelműen, hogy férfi-e vagy női. Ez azonban azt jelenti, hogy megtarthatja a berlini atlétikai világbajnokságon szerzett aranyérmét, mivel nem csapott be senkit, nem követett el büntetendő szabálytalanságot. A hivatalos bejelentésre azonban még várnunk kell.


A hírt a sydneyi Daily Telegraph közölte, „súgóját” azonban nem leplezte le. Annyi azonban kiderült, a nemzetközi szövetség tisztségviselőjéről van szó, aki elárulta, nem jelenthető ki száz százalékos bizonyossággal, hogy Semenya nő, igaz az ellenkezőjét sem.

Nemrég a nemzetközi szövetség (IAAF) főtitkára, Pierre Weiss is kétségeinek adott hangot, azt feltételezte a női 800 m világbajnoka valószínűleg a női és a férfi nem között „létezik”.

„Az biztosnak látszik, hogy a nők közé tartozik, de nem száz százalékosan. Alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy származott-e előnye abból, hogy a két nem közé esik” – jegyezte meg az IAAF vezető tisztségviselője.

A nemzetközi szövetség valószínűleg novemberben tesz (???) pontot a szövevényes és bizarrnak tűnő probléma végére.

Semenya esete a berlini világbajnokság óta ad témát a szaksajtónak és a szakembereknek, lévén elképesztő teljesítménnyel söpörte be az aranyérmet. Nem is a győzelem ténye „zavarja” az érintetteket, hanem a módja. A dél-afrikai tinédzser ugyanis szinte a semmiből bukkant elő, meglehetősen férfias a mozgása, külseje pedig…

A vb óta az IAAF is kiemelten foglalkozik a futóval, de már korábban kiderült, valószínűtlen, hogy megfosztanák aranyérmétől. Ez még akkor is így lenne, ha kiderülne, női „ruhába” bújtatott fiúról van szó, de a legfrissebb hírek másról szólnak.