Egerszegi állami kitüntetést kapott

Szerző: MTILétrehozva: 2013. augusztus 20. 12:23
Áder János köztársasági elnök a Magyar Szent István Rend kitüntetést adta át Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok úszónak az államalapítás ünnepe alkalmából kedden Budapesten, a Sándor-palotában.


 

A Magyar Szent István Rend - a Mária Terézia királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként - a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A kitüntetést, amelyet az Országgyűlés 2011-ben újított meg, a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza.

Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok 14 évesen nyerte első olimpiai aranyérmét és három egymást követő olimpián győzött. Korábban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

Áder János köztársasági elnök az átadó ünnepségen kiemelte: Egerszegi magyarok millióinak szerzett örömet és büszkeséget, a huszadik század egyik legnagyobb magyar sportolója, örökös bajnoka. Felidézte a csaknem 250 éve alapított rend jelmondatát, miszerint az a köz szolgálatában szerzett érdemek jutalma, és hozzáfűzte: "ez a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet magyar ember kaphat".

A kitüntetés átadásán jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, a kormány több tagja, Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, továbbá Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Alberto Bottari De Casttello pápai nuncius, a diplomáciai kar doyenje.

EGERSZEGI KRISZTINA PORTRÉJA

Egerszegi Krisztina 1974. augusztus 16-án született Budapesten. Első hazai sikereit 1985-ben érte el hátúszószámokban. 1986-ban, tizenkét évesen már 4 korosztály, valamint a felnőttek bajnokságában is indult. Ekkor szerezte első felnőtt bajnoki érmét, majd nemzetközi ifjúsági versenyen is 2-2 arany- és ezüstérmet nyert.

A következő évben négy egyéni versenyszámban nyert felnőtt bajnoki elsőséget. 1988 júniusában a világranglistán a 100 méteres hátúszásban az ötödik, 200-on a harmadik helyen állt. Júliusban az ifjúsági Európa-bajnokságon 3 számban szerzett aranyérmet. Már az Eb előtt, majd utána is arcüreggyulladás akadályozta felkészülését, ezért a felnőtt országos bajnokságon csak váltóban indult.

A magyar csapat legfiatalabb tagjaként utazott első olimpiai versenyére, Szöulba. Dawn Fraser után a világ második úszónőjeként győzött három egymást követő ötkarikás játékon ugyanazon a távon, a 200 méteres hátúszásban. Öt olimpiai bajnoki címével utolérte Keleti Ágnest, a magyar sport rekordernőjét. Az 1988-as szöuli olimpián, mindössze 14 évesen nyerte első ötkarikás aranyérmét 200 méteres hátúszásban, és az 1996-os atlantai játékok után, 200 méter háton aratott újabb győzelemmel vonult vissza.

Közben az 1992-es barcelonai olimpián 400 méteres vegyesúszásban, valamint 100 és 200 méter háton diadalmaskodott. Utóbbi számban 1991. augusztus 25-én Athénban elért 2:06.62 perces világrekordja 17 évig volt érvényben, és országos csúcsként azóta sem dőlt meg. A 23 olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érme közül 16-ot ötvöztek arannyal, emellett 87 magyar bajnokság jelzi elképesztő sikersorozatát. Edzője Kiss László, a válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya volt.

Háromgyermekes anyaként Érden él, és kevés közszereplést vállal. 1993-ban a világ második legjobb sportolónőjévé választották, itthon a nők között hatszor volt az év legjobbja. 2001 elején a Nemzeti Sport által rendezett szavazáson, amelynek védnökségét a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) látta el, a 20. század legjobb magyar női sportolójává választották. 2001 nyarán megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Olimpiai Érdemrendjét, valamint az olaszországi Arezzóban egész pályafutásáért életmű fair play-díjat vehetett át.

Ugyancsak 2001-ben az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben beválasztották az úszás halhatatlanjai, az International Swimming Hall of Fame tagjai közé. 2007-ben Prima Primissima díjat kapott. 2011-ben Budapest díszpolgára lett. 2000-ben Egerszegi címmel elkészült a sportpályafutását bemutató film.