Duplázott a remekül hajrázó Kowalczyk

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 28. 14:54
Második aranyérmét nyerte Justyna Kowalczyk a Liberecben zajló északi sí-világbajnokságon: a 7,5+7,5 km-es üldözőverseny után ezúttal a 30 km-es, tömegrajtos futamban bizonyult a legjobbnak. A lengyel klasszis 10 km-en a harmadik lett, vagyis szombaton már harmadik érmes helyezését ünnepelhette a csehországi eseményen.


A 30 km-es verseny jelentős részében több tagú élcsoport diktálta a tempót, és nagy meglepetést jelentett, hogy a győzelemre is esélyesnek tartott Virpi Kuitunen már 20 mp-es hátrányba került a táv egynegyedénél. A futam felénél még mindig tucatnyian harcoltak a győzelemért, senki sem harcolt ki jelentősebb előnyt.


Érdekesség, hogy a vb-szabályzat engedélyezte a sílécek cseréjét, ezzel többen is éltek a legjobbak közül, köztük Kowalczyk. A váltás néhány mp alatt lezajlott, senki sem került hátrányba.


Nyolc km-rel a befejezés előtt még mindig kilenc fős volt az élboly, sőt még 28 km-nél is nyolcan reménykedtek az aranyéremben. Ekkor Justyna Kowalczyk „meghúzta” a mezőnyt, ezzel döntő támadást indított.

A lengyel klasszis előnye folyamatosan nőtt, méterről-méterre növelte a különbséget. Az utolsó km-en már 50 méterrel előzte meg közvetlen riválisait, a célba érkezvén pedig boldogan omlott a hóba.

ÉSZAKI SÍ-VB, NŐI 30 KM SÍFUTÁS (TÖMEGRAJTOS):
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 1:16:10,6 ó
2. Jevgenyija Medvegyeva (orosz) 1:16:19,4
3. Valentyina Sevcsenko (ukrán) 1:16:19,9