Befejezte Pars olimpiai bajnok riválisa

Szerző: shLétrehozva: 2009. október 8. 11:19
Elért teljesítőképessége határához, ezért átmenetileg (?) felfüggeszti pályafutását Park Krisztián egyik nagy ellenfele, Primoz Kozmus, a férfi kalapácsvetés olimpiai bajnoka. A szlovén klasszis azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy némi kihagyás után visszatér az atlétikai versenyek világába.


„Meg akartam javítani a világcsúcsot, de nincs elég erőm ehhez. Elértem a teljesítőképességem határához, itt az ideje, hogy búcsút mondjak a versenyeknek. Olimpiai és világbajnok vagyok, ennyi elég. Többre nem lennék képes. Viszontlátásra! – szerepel abban a hivatalos közleményben, amelyet Kozmus a Delo című napilapban jelentetett meg.

A kiváló kalapácsvető 2000 óta járta a felnőtt világversenyeket, a sydneyi olimpián még csak 36. volt, majd két évvel később a párizsi világbajnokságon már az ötödik helyet szerezte meg. Folyamatosan lépett előre, állandó szereplője volt a világversenyek döntőinek. Az athéni ötkarikás játékokon a 6. helyen zárt, 2007-ben az oszakai vb-n lett először dobogós, ezüstérmet nyert.

A nagy áttörést a pekingi olimpia jelentette a szlovén számára, győzött, majd az idei berlini vb-n sem talált legyőzőre. Pályafutása legjobb eredményét néhány hete Celjében ünnepelhette, 82,58 m-re hajította kalapácsát.

Jurij Szedih világcsúcsa azonban 86,74 m, vagyis Kozmusnak elképesztően nagyot kellett volna javulnia élete céljának eléréséhez.

„Lehet, hogy valamikor még átgondolom az egészet, de most eltökélt vagyok a búcsút illetően” – jegyezte meg Primoz Kozmus.