Akkor fiúként vagy lányként tér vissza?

Szerző: shLétrehozva: 2010. március 31. 16:35
Visszatérhet a 2009-es atlétikai világbajnokság egyik sztárja, Caster Semenya. A dél-afrikai futó az idén már versenyezni szeretne, ám még meg kell várnia a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vizsgálatát, amelyen kiderülhet, mi is az igazi neme. A jó felépítésű sportoló ugyan a nők között indult, ám testalkata és mély hangja miatt többen is kételkedni kezdtek nemiségében.


Semenya a tavalyi, berlini világbajnokságon robbant be a köztudatba. A német fővárosban 1:56.72 perccel megnyerte a 800-as számot. A nagy örömöt azonban gyorsan megszakították a kétkedő hangok a dél-afrikai sportoló nemiségét illetően. 

No, igen. A feltűnően férfias vonások, a mély hang többek figyelmét felkeltette. Azonnal megkezdődtek a vádaskodások, például hogy esetleg hermafrodita. Az IAAF azonnal vizsgálatot kért, ám ez még nem zárult le.

Pedig ő csak futna... Semenya legújabb közleményében úgy fogalmaz, „én elsősorban atléta vagyok, és lételemem a versenyzés. Jól érzem magam és készülök a nyárra Európában, hogy felmérjem a saját állapotomat a többiekhez képest. Most, így a nagy nyilvánosság előtt bejelentem, visszatérek!"

Ám amíg tart a vizsgálat, addig nem állhat a rajtvonalra. Legalábbis a nemzetközi szövetség ezt kérte a dél-afrikai tagszervezetétől. Semenya közleményében egyébként kifejtette, jogtalannak érzi a nemiségét érintő eljárásokat, hiszen ezek során sérültek az emberi jogai.