A sport rákfenéi

Szerző: shLétrehozva: 2010. szeptember 22. 14:08
A sport tisztaságát fenyegető veszélyekről tárgyaltak az európai sportminiszterek - köztük Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEMFI) sportért felelős államtitkára - Bakuban


A NEMFI szerdai közleményében jelzi, hogy Czene Attila a magyar küldöttség vezetőjeként felszólalásában kiemelte: a legsúlyosabb veszélyt a dopping és az eredmények manipulációja jelenti, és ezek ellen Európa kormányainak fel kell lépniük  - írja az mti.hu. "Ebben a harcban együtt kell működnie a kormányzati és a nem-kormányzati oldalnak" - fogalmazott.

A jelenlévők megvitatták a sportolói vízumok problémáit, valamint a dopping elleni és a nézőtéri vandalizmus elleni európai egyezmények megvalósításáról szóló jelentéseket.

Az állami vezetők áttekintették az európai kormányok és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kapcsolatát, végezetül pedig az Európa Tanács és az Európai Unió együttműködését.

Az értekezlet során eldőlt, hogy a WADA végrehajtó bizottságában az európai kormányokat - újabb két évig - Jaime Lissavezky spanyol sportállamtitkár képviseli majd.   Czene Attila azt is hangsúlyozta: a hagyományosan erős összeurópai sportegyüttműködés új lendületet kaphat az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által 2007-ben létrehozott Bővített Sport Részegyezménynek (EPAS) köszönhetően.  

A 33 európai tagállamot számláló EPAS-hoz Magyarország az elsők között csatlakozott.  

Címkék: czene_attila