Zöld út Boonennek a zöld trikóért

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 10. 18:40
A Tour de France versenyigazgatója, Christian Prudhomme és az UCI elnöke, Pat McQuaid sem lát akadályt Tom Boonen részvételével szemben legutóbbi nyilatkozataik szerint. A belga világbajnokot idén tavasszal derült ki, hogy kokaint fogyasztott, ami azonban versenyen kívüli időszakban nem számít doppingvétségnek. A hatszoros Tour szakaszgyőztes perrel fenyegetőzött, ha nem engedik indulni a 2009-es versenyen. Boonen egyébként a napokban a Dauphiné Liberé ProTour viadalon vesz részt.


A Tour szervezőirodája, az ASO, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a Francia Anti-dopping Ügynökség (AFLD) párizsi találkozóján – melyen az idei Tour dopping ellenőrzéseiről cseréltek eszmét, szóba került Boonen ügye is.

Az ASO korábban nem kívánatosnak nyilvánította Boonent a Touron, ugyanúgy, mint 2008-ban, amikor szintén kokainfogyasztás miatt nem indulhatott el a sztársprinter. Később azonban kijelentette, az UCI döntésétől teszi függővé, hogy mégis részt vehet-e a Quick Step versenyzője a versenyen.

Nos, a minap döntöttek: McQuaid – némi meglepetésre – zöld utat engedett Boonennek, arra hivatkozva, hogy a kokainfogyasztásért köztörvényes eljárás zajlik ellene és az ügy biztosan nem zárul le a Tour ideje alatt, következésképpen addig Boonen nem tekinthető bűnösnek.

„A szabályok értelmében Boonent hagynunk kell versenyezni. Egy várhatóan hosszú ideig tartó eljárás folyik ellene, amely nem fog befejeződni júliusban. Boonen egészen addig versenyezhet, amíg nem születik elmarasztaló ítélet ellene a bíróságon.” – jelentette ki McQuaid.

(Az ügy előzményeit lásd az alábbi címkékre kattintva.)