Valverde nyerte a Tour előversenyét

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 14. 17:46
Az utolsó, nyolcadik szakaszon sem sikerült az ausztrál Cadel Evans-nek ledolgoznia azt a 16 másodpercet, amivel még a Mount Ventoux megmászásakor került előnybe a címvédő spanyol. Bár Evans ma is próbálkozott a Faverges és Grenoble közötti, 146 kilométeres távon, a tegnapi naphoz hasonlóan nem volt annyi erő a ritmusváltásaiban, hogy elrázza Valverdét vagy Alberto Contadort. A 61. Criterium du Dauphiné Liberé versenyt így a spanyol bajnok nyerte.


Fotó: Reuters

Az etapot egyébként ismét egy nagyobb szökevénycsoport uralta, akik közül az utolsó, 1000 méteres hegyet követő húsz kilométerre ketten maradtak elöl, az amerikai Duggan és a holland Clement, akikhez később felzárkózott a francia Joly. Az utolsó kilométert jelző kapunál a francia támadott, de utolérték és a sprinten végül Clement volt a leggyorsabb. Az összetett sorrend maradt a tegnapi, Valverde megvédte címét a Dauphinén Evans és Contador előtt.

Reuters
  Fotó: Reuters

 Valverde így nyilatkozott összetett győzelme után:

"A támadásom a Mont Ventoux-n döntőnek bizonyult a győzelmem szempontjából, de a szombati szakasz volt a legnehezebb, mert válaszolnom kellett Evans tucatnyi kemény támadására. Tudtam, hogy az ausztrál ma újra megpróbálja majd, hiszen nem volt más lehetősége. Köszönhetően az egész csapatom munkájának, három társammal a szökésben, kontrolláltuk az eseményeket, de végig nagyon kellett figyelnem, mert a hegy nehéz volt, a lejtő a célig pedig veszélyes.

Reuters
  Fotó: Reuters

Hogy a Katalán Körön aratott győzelmem után ismét sikerült nyernem egy UCI ProTour sorozatba tartozó többnapost, nagyon fontos, úgy szakmailag, mint személyesen. Mindannyian tudjuk, hogy nehéz időszakot élek át és ezt nem éppen egyszerű kezelni napról napra. Szerencsére, amikor felülök a kerékpárra, rögtön a munkámra tudok koncentrálni és még motiváltabb vagyok a versenyeken. Szerencsés vagyok azért is, mert a csapatom száz százalékosan támogat, és száz százalékig bízik bennem. Remélem, hogy nagyon hamar kiderül, hogy akik megvádoltak, igazságtalanul tették ezt.

Per pillanat nem tőlem függ, de még mindig remélem, hogy ott leszek a Tour rajtjánál. Úgy tudom, ezzel a győzelmemmel holnaptól én vezetem majd a világranglistát és ez nem kis jelentősséggel bír.
A jövő héten kis pihenő vár rám, majd készülök a spanyol bajnokságra, ahol szeretném megvédeni a bajnoki címem."

A SZAKASZ EREDMÉNYE:
1. Stef Clement holland Rabobank 3.30.17 (41.658 km/h)
2. Timothy Duggan amerikai Garmin - Slipstream
3. Sébastien Joly francia Française Des Jeux 0.02
4. Adam Hansen ausztrál Team Columbia - High Road 1.31
5. Aliaksandr Kucsinszki fehérorosz Liquigas
6. Igor Anton spanyol Euskaltel - Euskadi 1.33
7. David Moncoutié francia Cofidis 1.56
8. Daniele Righi olasz Lampre - N.G.C
9. Hubert Dupont francia AG2R La Mondiale 1.58
10. Maarten Wynants belga Quick Step 2.05

 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁS:
1. Alejandro Valverde spanyol Caisse d'Epargne 26.33.15
2. Cadel Evans ausztrál Silence - Lotto 0.16
3. Alberto Contador spanyol Asztana 1.18
4. Robert Gesink holland Rabobank 2.41
5. Mikel Astarloza spanyol Euskaltel - Euskadi 3.40
6. Jacob Fuglsang dán Team Saxo Bank 4.08
7. Vicenzo Nibali olasz Liquigas 4.21
8. Haimar Zubeldia spanyol Asztana 5.05
9. David Millar brit Garmin - Slipstream 5.28
10. Christophe Le Mével francia Française Des Jeux 6.19