Valverde: Meg akarom nyerni a Vueltát!

Szerző: shLétrehozva: 2009. augusztus 28. 14:56
Egy nappal a Vuelta rajtja előtt Alejandro Valverde készen áll élete első győzelmére háromhetes körversenyen. Augusztus elején már remek formát mutatva megnyerte a Vuelta a Burgos versenyt, ami remek előjel. Az alábbiakban a Caisse D'Epargne sztárjával készült interjú olvasható, és jó hír a bringahirado.hu olvasóinak, hogy a Spanyol Kerékpáros körversenyt - a Dauphiné Liberéhez hasonlóan - Alejandro Valverde blogbejegyzésein keresztül is nyomon követhetik majd!


- Hogy érzed magad most?

- Nagyon jól, fizikálisan és mentálisan is, tele harci kedvvel, de tudom, hogy egy háromhetes versenyen ez még önmagában nem elég. Remélem elkísér majd a szerencse és az egészségemmel sem lesz gond, akkor ez az én évem lesz!

- Mostanában téged emlegetnek a legfőbb esélyesként a végső győzelemre. Ad ez külön motivációt vagy terhet rak rád?

- Igaz, hogy a sajtóban mindenhol fő esélyesként említenek. Nagy rajtam a nyomás, de nem mondanám, hogy nagyobb, mint bármelyik másik versenyen. Megszoktam már ezt, és inkább duplán motivál. Győztes típus vagyok, és mindenhol a legjobbat próbálom nyújtani. Tudom, hogy most nagy lehetőség előtt állok, és minden összeáll egy nagy győzelemhez. Így hát miért ne nyernék?

- Mit gondolsz az idei Vuelta útvonaláról?

- A 2009-es Vuelta nagyon kemény lesz. Nagyon sok hegyi szakasz van és nem csak a hegyi befutók nehezek, hanem a rengeteg szintkülönbség, ami megelőzi ezeket a befutókat a szakaszok folyamán. Nincs is olyan nap, amelyre rá lehetne mondani, hogy a királyetap, mert több is van. Szintén számításba kell venni, hogy Dél-Spanyolországban nagyon meleg van. Például a Velefique emelkedőjén véget érő szakasz pokoli lesz. Ez a Vuelta igazi túlélőverseny lesz.

- Nincsenek hosszú időfutamok. Ez előnyödre válhat?

- Természetesen minél kevesebb kilométert kell az óra ellen megtenni, annál jobb nekem. A prológgal együtt ez 62,5 kilométer. Nem sok, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a Toledo környéki időfutam nem sík. Tetszik a pályája, ráadásul az utolsó előtti napon a frissesség dönt majd.

- Mit gondolsz az ellenfelekről?

- Úgy gondolom, hogy nem csak a kemény útvonal jelenti majd a fő nehézséget, hanem az erős mezőny is. Lesznek olyan ellenfeleim, akik nagyon kihegyezték a formájukat az összetett győzelemre, mint Cadel Evans, Ivan Basso, Robert Gesink, Samuel Sanchez, Ezequiel Mosquera és akár Vinokurov is.

-  Mi a véleményed arról, hogy a Vuelta a Benelux Államokban kezdődik?

- A hollandiai start nagyon különleges és nagyon furcsa. Vannak pillanatok, amikor nehéz azt gondolni, hogy a Vueltán vagyunk, de a szurkolók megérdemlik, és nagyon örülnek nekünk. Végül is örülünk, hogy itt lehetünk. Annak ellenére, hogy külföldön vagyunk, a Vuelta holnap kezdődik, és nagyon figyelni kell majd, mert az első szakaszok veszélyesek, irdatlan mennyiségű körforgalommal, kereszteződéssel, ami nehezíti majd a dolgunkat.