Valverde értékel a Vuelta pihenőnapján

Szerző: shLétrehozva: 2009. szeptember 3. 15:16
Miután négy napig Spanyolországtól távol, Hollandiában versenyzett a Vuelta mezőnye, a spanyolok legfőbb esélyese, Alejandro Valverde értékeli a háromhetes körverseny nem mindennapi kezdését. A Caisse D'Epargne versenyzője szerint vasárnap, az első hegyi befutó után sok minden kiderül, jelen pillanatban Ivan Bassót tartja legfőbb ellenfelének.


Mi a véleményed a szokatlan startról?

Nagy élmény volt látni, hogy a közönség Spanyolország határain kívül is ennyire érdeklődik a Vuelta iránt. Ilyet csak a Tour de France-on tapasztaltunk eddig.  Hihetetlen volt a hangulat, a starttól kezdve a teljes útvonalon keresztül a befutókig. Felfestések mindenhol az utakon, tele spanyol szurkolókkal is.
Negatívumként a szakaszok vonalvezetését említeném, nagyon veszélyes volt. Tudjuk, hogy errefelé nehéz lett volna más alternatívát találni a rengeteg körförgalom és kereszteződés miatt, végül is a legfontosabb, hogy problémák nélkül sikerült megúszni ezt az egészet.

Különösen figyeltél a nyitó szakaszokon?

Megtanultam a múltban elkövetett hibáimból, hogy ha csak pár másodpercig nem koncentrál az ember, az egész verseny elúszhat. Az ilyen szakaszokon végig elöl kell lenni, hogy elkerüljük a csapdákat és a bukásokat. Úgy gondolom, jól tettem a dolgom, nem veszítettem időt a riválisaimmal szemben.

Kedden benne voltál a bukásban a 4. szakasz végén. Hogyan történt?

Vízes volt minden, iszonyúan csúsztak az utak. Kevesebb, mint 3 kilométerrel a vége előtt 30-35. pozícióban tekertem, nagyon figyeltem mindenre, ami előttem történik. Láttam, ahogy kezdenek dőlni az emberek, volt időm reagálni, fékeztem is rögtön. Amikor már azt hittem, hogy elkerültem a bukást, hátulról jött valaki és lerántott a földre, bringástul. Szerencsére semmi komolyabb sérülés nem történt.

A második napon több ellenfeleddel szemben is sikerült nyerned néhány másodpercet. Lehet ennek jelentősége? Milyennek láttad a többiek formáját az első napokban?

18 másodpercnek sokszor lehet nagy jelentősége, de mégis úgy gondolom, ahhoz képest, amilyen nehézségek várnak ránk, nem sokat fog ez számítani, persze azért előnyömre válhat. Úgy látom, a legveszélyesebb ellenfelem Ivan Basso lesz. Nagyon jó formát mutat, nagyon figyel, és tökéletesen a versenyre koncentrál.

Milyen állapotban vagy a következő szakaszok előtt?

Nagyon motivált vagyok és jókedvű. Fontos, hogy túl vagyunk a Spanyolországon kívüli szakaszokon, és a Vuelta most kezdődik igazán, miután hazatértünk. Az első fontos szakasz a valenciai időfutam lesz (szombaton), de szerintem a következő napig, Alto de Aitana hegyi befutójáig kell majd várni, hogy lényeges időkülönbségek kialakuljanak.