Valverde bírta Evans brutális támadásait

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 13. 18:40
Francia győzelem született a Dauphiné Liberé királyetapján, a Cofidis versenyzője, David Moncutié révén. a Briancon és Saint-Francois-Longchamp közötti 157 kilométeres szakaszon hatalmas hegyeket kellett megmászni a mezőnynek, köztük a több mint 2500 méter magas Galibier-vel. Moncoutié az egyetlen volt, aki "hazaért" abból a 21 fős szökevénycsoportból, akik már a táv elején elléptek a mezőnytől, a többieket szépen lassan utolérték az összetettben érdekelt nagyágyúk. A királyetap nehézségét jellemzi, hogy Bodrogi László a 135. helyen 42 percet kapott...


Az izgalmas küzdelem azonban az összetett éllovas trió tagjai között zajlott. Alberto Contador tartotta magát nyilatkozatához, hogy ő a Tourra készül a Dauphinén, csak egyszer támadott, Cadel Evans viszont legalább hússzor akciózott az utolsó emelkedőn. Valverde azonban állta a sarat, látszólag könnyedén átvéve az ausztrál ritmusváltásait. Végül Evans és Valverde erejükkel elkészülve, de kéz a kézben érkeztek meg a célba, 40 másodperccel lemaradva Moncutié mögött. Contador a végjátékba már nem szólt bele, 14 másodpercet kapott.

Reuters
  Fotó: Reuters

 

Alejandro Valverde kicsit megkönnyebbült a döntő szakasz után:

"A mai volt a legnehezebb nap, de megoldottuk. Természetesen nagyon örülök, nem is lehetne ez másképpen. A szakasz brutális volt, két kiemelt kategóriás heggyel és egy első kategóriással a végén. A rajttól kezdve folyamatosak voltak a támadások, ami végül azt eredményezte, hogy kialakult elöl egy 25 fős szökevénycsoport. Megpróbáltam az összes csapattársam segítségét kérni, akik ismét hatalmas munkát végeztek, hogy kontrolláljuk a versenyt a döntő részeken.

A végjátékban együtt maradtunk, a három favorit: Contador, Evans és én. Evans tíz-tizenötször is belószolt (támadott), s bár néha a határon, de mindig volt erőm szerelni.
Nagyon szenvedtem, de azt hiszem, mindannyian, és ez normális egy ilyen szakaszon, mint amilyen a mai. Tudtam, hogy Evans támadni fog, hiszen csak 16 másodpercre volt. Nem volt más választása, mint lószolni, lószolni, hogy megpróbáljon leszakítani. Megmutatta már a kronón, hogy nagyon erős, és ő is nyerhette volna a Dauphinét.

Már csak egy nap van hátra, ami sokkal kevésbé lesz nehéz, mint a mai, de azért nagyon kell figyelni egészen a végéig. Az utolsó szakaszon már nem lehet támadni, mert a hegy nagyon messze van a céltól, és ha Evans ott támadna, a csapatom befogná a szökést a síkon.
Szeretnék nagy köszönetet mondani nekik a segítségükért, és a francia közönség is nagyszerű, ha megnyerem a versenyt, nekik is ajánlom."

A SZAKASZ EREDMÉNYE:
1. David Moncoutié francia Cofidis 4:44:26
2. Robert Gesink holland Rabobank 0:41
3. Cadel Evans ausztrál Silence - Lotto
4. Alejandro Valverde spanyol Caisse d'Epargne
5. Jacob Fuglsang dán Team Saxo Bank 0:53
6. Alberto Contador spanyol Asztana 0:55
...
135 Bodrogi László   Katyusa 42:16

 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁS:
1. Alejandro Valverde spanyol Caisse d'Epargne 23:00:53
2. Cadel Evans ausztrál Silence - Lotto 0:16
3. Alberto Contador spanyol Asztana 1:18
4. Robert Gesink holland Rabobank 2:41
5. Mikel Astarloza spanyol Euskaltel - Euskadi 3:40
6. Jakob Fuglsang dán Team Saxo Bank 4:08
...
125. Bodrogi László   Katyusa 1:17:44